Aleksej Navalnyj – "en patient på en klinik i Berlin", som Vladimir Putin kallar honom – är inte tillräckligt viktig för att vara ett mål för den ryska säkerhetstjänsten FSB, svarade presidenten på den förväntade frågan om Kremlkritikern Navalnyjs förgiftning med nervgiftet novitjok.
Hade FSB velat döda honom så "hade de troligtvis avslutat jobbet", uppgav Putin.
Presidenten spåddes inför presskonferensen nobba frågor om den kartläggning som tidigare i veckan pekade ut just FSB som skyldig i Navalnyjfallet. Men det kom en kommentar, trots allt.
– Vi förstår vad det här handlar om. Det är inte en utredning, det är en legitimering av påståenden från amerikansk underrättelsetjänst, sade Putin.
Aleksej Navalnyj får på grund av kraftigt ifrågasatta brottsdomar inte delta i det politiska systemet, där Kreml står för spelreglerna. I stället driver han en stor rörelse vars mål är att samla oppositionellt sinnade bakom kandidater som kan utmana Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland.
Utvecklar vapen
President Putin uppskattade inte heller frågan om Ryssland kan komma att ge USA:s avgående president Donald Trump politisk asyl. "En provokation", kommenterade Putin frågan och uppgav att han hoppas på bättre rysk-amerikanska relationer med den tillträdande presidenten Joe Biden i Vita huset.
Putin tycktes missnöjd med utvecklingen av relationerna med USA. På grund av hotet om utländska kärnvapenmissiler utvecklar Ryssland nu nya vapen, enligt presidenten.
En ny kapprustning är i full gång – och det är USA:s fel, sade Putin som har uppmanat Washington att gå med på en ettårig förlängning av nedrustningsavtalet Nya Start som löper ut i februari.
"Klarat utmaningen"
Årets presskonferens hade pandemianpassats. Putin framträdde på video från sitt residens Novo-Ogarjovo utanför huvudstaden, medan runt 250 ryska och utländska reportrar hade placerats ut på säkert avstånd från varandra i Moskvas World Trade Center.
Den fyra timmar långa presskonferensen präglades av många coronarelaterade frågor.
– Vi har klarat av utmaningen bättre än de flesta andra länder i världen, sade Putin angående virusets utbredning i landet och uppgav att ekonomin klarat sig bättre än på många håll, med ett BNP-fall på 3,6 procent.
Beskyller Ukraina
Oljeprisets fall, coronapandemin och de många utländska sanktionerna tycks trots allt sätta sin prägel på den ryska ekonomin. På onsdagen rapporterade landets ekonomidepartement samtidigt att BNP föll 4,7 procent på årsbasis i oktober.
Presidenten medgav att den ryska arbetslösheten ökat under året.
– Allt vi gör för att stötta ekonomin görs för att bevara jobb, sade han.
Ytterligare en förväntad het potatis under frågestunden var konflikten i Ukraina. Putin lade där skulden för en utebliven konfliktlösning på de ukrainska ledarna som enligt honom "saknar politisk vilja". Han uppgav vidare att Ryssland kommer att öka trycket gällande sitt stöd till den rebellkontrollerade Donbassregionen, där strider mellan proryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor bröt ut 2014.
Inte vaccinerats
På frågor om den ryska sjukvården svarade Putin att landets sjukvårdssystem är "unikt" och har klarat coronakrisen bättre än något annat land. Det finns dock gott om vittnesmål som säger motsatsen.
Hittills har nästan 48 000 ryssar avlidit efter att ha smittats med viruset, enligt myndigheternas siffror. Det sätts dock stora frågetecken kring siffrorna, bland annat då överdödligheten i landet varit väsentligt högre mellan april och oktober i år jämfört med motsvarande period förra året.
Miljoner doser vaccin ska rullas ut till ryssarna i början av 2021, uppgav presidenten under presskonferensen. Själv ska han ta en spruta "så fort det blir tillgängligt".