Republikaner i Michigan lovar följa valresultat

Donald Trump fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. I både Georgia och Michigan lovar presidentens partikamrater att respektera valresultatet – men i Michigan försöker de fördröja processen.

USA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att vända valresultatet. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att vända valresultatet. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh

Politik2020-11-21 10:00

Efter att ha misslyckats med att utmana delresultat i olika domstolsprocesser har Trump få möjligheter kvar att vända valutgången till sin fördel.

I det läget har presidentens medhjälpare börjat undersöka möjligheten att få republikanskt styrda vågmästardelstater där Biden vunnit att helt enkelt strunta i resultatet och utropa Trump som segrare, skriver Reuters med hänvisning till tre källor med kännedom om planen.

Under fredagen träffade Trump de två republikanska majoritetsledarna i Michigans delstatsparlament, som han bjudit in till ett möte i Vita huset.

Presidentens talesperson Kayleigh McEnany beskrev tidigare under fredagen mötet som en rutinhändelse där det inte skulle bli fråga om några påtryckningar.

Men Michiganrepublikanerna gick efter mötet ut med ett uttalande där de kommenterade valet.

"Flest röster vinner"

"Vi har ännu inte fått kännedom om någon information som skulle ändra valresultatet i Michigan och som ledare för parlamentet kommer vi att följa lagen och följa den sedvanliga proceduren för att utse Michigans elektorer", skriver Mike Shirkey, majoritetsledare i delstatens senat, och Lee Chatfield, majoritetsledare i delstatens representanthus, i ett gemensamt uttalande efter mötet.

"Den kandidat som vinner flest röster vinner valet och därmed Michigans elektorsröster", slår de fast.

De tillägger dock att alla anklagelser om valfusk bör undersökas noga.

"Michigans godkännande av valresultatet bör vara en noga övervägd process utan hot och skrämsel", skriver Shirkey och Chatfield, som också uppger att de under mötet bett om mer federalt stöd i kampen mot pandemin.

Vita huset gav ingen omedelbar kommentar till uttalandena.

"Siffror ljuger inte"

På fredagen fastställdes Joe Bidens seger i delstaten Georgia efter en manuell omräkning av rösterna. Trots det ifrågasatte Trump återigen resultatet.

Men hans republikanske allierade Brad Raffensperger, delstatsminister i Georgia med ansvar för valfrågor, slår fast att Biden vunnit delstaten.

– Jag är en stolt Trump-anhängare. Som andra republikaner är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsröster, sade Raffensperger vid en presskonferens på fredagen, och tillade:

– Siffror ljuger inte.

Trumplägrets fokus ligger just nu även på Pennsylvania, vars delstatsparlament också har en republikansk majoritet.

Men även om situationen i Michigan och Pennsylvania på något sätt skulle kunna vändas till Trumps fördel skulle presidenten behöva att valresultatet rivs upp i ytterligare en delstat för att få fler elektorer än Biden.

Något sådant har aldrig tidigare hänt i USA:s moderna historia.

Trump skulle dessutom behöva få med sig USA:s kongress, samt troligtvis även landets högsta domstol, skriver Reuters.

Omröstning 14 december

Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, vars parlament också styrs av republikaner, var avgörande för Trumps valseger 2016 – och lika avgörande för förlusten fyra år senare.

I Michigan fick Biden över 155 000 fler röster än Trump.

Samtidigt försöker republikanerna få valmyndigheten i delstaten att ta paus. I ett brev till valnämnden säger de sig vilja revidera rösträkningen i det stora Wade county, där det starka demokratiska fästet Detroit ingår.

Myndigheten är tänkt att på måndag ha ett första möte för att så småningom kunna fastslå ett officiellt resultat.

I Pennsylvania är Bidens försprång nästan 81 000 röster. I Wisconsin pågår en omräkning initierad av Trumpkampanjen och enligt Bidens kampanj är delstaten på väg att fastställa Bidens seger, med en marginal på drygt 20 500 röster.

Totalt har Biden samlat ihop 306 elektorsröster, mot Trumps 232. Elektorsomröstningen sker den 14 december, och delstaterna måste ha godkänt sina valresultat och utsett elektorer senaste sex dagar före.

Bakgrund: Elektorer utser USA:s president

USA:s presidentval avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser när de går och röstar på valdagen. Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat brukar enligt normen få alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas proportionerligt i valkretsar). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet. 2016 fick demokraten Hillary Clinton 2,9 miljoner fler röster än republikanen Donald Trump – men Trump vann ändå valet.

En delstat har lika många elektorer som den har representanter i kongressen (det vill säga antalet representanthusledamöter plus de två senatorerna), ett antal som i sin tur avgörs av delstatens folkmängd. I presidentvalssammanhang har dessutom huvudstadsområdet DC tilldelats tre elektorer. Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, därefter följer Texas med 38 och New York med 29. Störst bland de mycket jämna så kallade vågmästardelstater där det pendlar mellan republikansk och demokratisk majoritet och där valet i realiteten avgörs är Florida, som liksom New York har 29 elektorer, samt Pennsylvania (20), Ohio (18) och North Carolina (15).

Elektorssystemet är omdebatterat. Dess försvarare säger att det garanterar att mindre och glest bebodda delstater får inflytande. Dess kritiker menar att det är odemokratiskt eftersom den kandidat som får flest antal röster inte alltid vinner.

Källa: Real Clear Politics, Politico

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!