Perus kongress har röstat för att inleda en riksrättsprocess mot landets president Martín Vizcarra efter misstankar om att han förhindrat en korruptionsutredning.
65 kongressledamöter röstade för en riksrättsprocess, 36 röstade mot och 24 avstod från att rösta. Presidenten själv nekar till anklagelserna och menar att han utsatts för en komplott.
– Jag tänker inte sluta. Jag tänker inte fly. Det vi ser nu är en konspiration mot demokratin, säger Vizcarra själv om anklagelserna som riktas mot honom.
Anlitade dyr sångare
Vizcarra, som kom till makten 2018, har fått kritik efter en ljudinspelning där han ber sina anställda att undanröja bevis för att hans kollegor anlitat en lokal sångare som rådgivare och motivationstalare.
Att ljudinspelningen innehåller just Vizcarras röst skapar heta känslor, då presidenten under åren gjort sig känd för sitt arbete mot korruption. Han har bland annat drivit igenom en lag som förbjuder dömda brottslingar att ställa upp i val.
Det faktum att presidenten anlitat en lokal sångare för en inte obetydlig summa väcker också vrede i landet, vars ekonomi påverkats starkt negativt av den pågående pandemin. Perus BNP minskade med en tredjedel under andra kvartalet 2020.
Företrädare avsattes 2018
Fredagen den 18 september kommer Vizcarra att få försvara sig i kongressen. Efter detta kommer ledamöterna att diskutera och eventuellt fatta beslut om att avsätta presidenten.
Hittills har sex av de nio partierna som sitter i landets kongress uttryckt stöd för att avsätta presidenten. Partiernas ledamöter har tillsammans 95 av kongressens 130 mandat. För att avsätta Vizcarra krävs 87 röster.
Vid fall av presidentens avsättande träder talmannen Manuel Merino in som ställföreträdande president fram till dess att Vizcarras mandatperiod löper ut i juli 2021.
Martín Vizcarras föregångare Pedro Pablo Kuczynski avsattes i en riksrättsprocess 2018 på grund av sin inblandning i den enorma Odebrechtskandalen, som omfattade mygel och korruption i nästan hela Latinamerika.