För första gången i Rysslands historia kan befolkningen rösta digitalt i ett försök att minska spridningen av coronaviruset i omröstningen som sker mitt under brinnande pandemi. Det är bara den 1 juli som ryssarna fysiskt kan gå till valurnorna för att lägga sin röst.
Det ryska folket har en enda fråga att besvara: ja eller nej till ett omfångsrikt konstitutionellt reformpaket som kan komma att ändra 14 artiklar i grundlagen.
Lockar med välfärd
Paketet rymmer flera satsningar på välfärd, men även en reformering av de nuvarande lagar som reglerar presidentens ämbetsperioder. Blir det ett ja i det som Putin kallar för en "allrysk omröstning" kan 67-åringen i teorin sitta kvar vid makten till år 2036.
Den nya termen som används för omröstningen beskrivs av bedömare som ett sätt för Putin att kringgå de stadgar kring folkomröstningar som finns inskrivna i den ryska lagen, som bland annat innebär att resultatet är bindande.
"Svårt inte lyssna"
Hur tungt folkets röst kommer att väga den här gången är dock fortfarande oklart. Men Gudrun Persson, Rysslandsexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att Putin kommer att behöva lyssna på vad de säger.
– Det skulle bli svårt för honom att göra något annat, det är han själv som ha velat ha en omröstning, säger hon till TT.
Ett ja till ändringarna innebär även att äktenskap enligt rysk lag kommer att definieras som en relation mellan man och kvinna. Samkönade äktenskap är inte tillåtna i Ryssland men 2018 vigdes ett samkönat ryskt par i Köpenhamn och kunde genom ett kryphål i lagen få sitt äktenskap registrerat i hemlandet.