Ryssland manar Iran till ansvarsfullhet

Moskva uppmanar Iran till "maximal ansvarsfullhet" i landets hantering av det internationella kärnenergiavtalet från 2015.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov. Arkivbild.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov. Arkivbild.

Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT

Politik2020-12-09 16:31

Avtalet (JCPOA) slöts 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland.

I korthet innebär det att Iran slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran – allt i syfte att förhindra att landet skaffar kärnvapen.

President Donald Trump drog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.

Iran har nu bland annat hotat med att öka anrikningen av uran till högre nivå än den avtalet angav – vilket fått Frankrike, Storbritannien och Tyskland att uttrycka oro.

USA:s tillträdande president Joe Biden har öppnat för ett återinträde i JCPOA. I Teheran säger president Hassan Rohani att Iran är redo att återgå till avtalets villkor så snart andra undertecknare också gör det.

Nu uppmanar även Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov Teheran att inte höja insatserna i spelet.

– Vi anser att det är nödvändigt att visa maximal ansvarsfullhet i denna situation, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!