En enorm huvudvärk. Så har en fransk minister beskrivit balansgången som beslutsfattare står inför när det gäller julen pandemiåret 2020.
Ska de drista sig till att fatta socialt impopulära beslut om att begränsa eller förbjuda familjers firande för att försöka bromsa spridningen av coronaviruset?
Många regeringar brottas med samma frågor i novembermörkret – och ännu är det få som har satt ner foten ordentligt. Här är en genomgång av vad några länder i Europa har sagt om högtiden som närmar sig med stormsteg.
Frankrike
Om vi får virusläget under kontroll kan vi också prata mer om huruvida vi kommer att kunna fira jul med våra familjer. Det meddelade president Emmanuel Macron i slutet av oktober i samband med att han tillkännagav en ny nedstängning i Frankrike.
Men än så länge har fransmännen inte fått några tydliga besked.
Enligt premiärminister Jean Castex kommer butiker som säljer varor som inte anses helt nödvändiga troligtvis kunna öppna igen den 1 december. Och förhoppningen är att övriga åtgärder kommer att kunna lättas för att tillåta någon slags familjejul – dock inte under vanliga former.
– Det är inte rimligt att hoppas kunna ordna stora fester för tiotals människor, i synnerhet inte till julafton eller den 31 december, har Castex sagt.
Julgranar får dock säljas från och med nu, men det är osäkert om kyrkorna kommer att kunna ordna julmässor. Det är också för tidigt att säga om fransmännen borde boka biljetter för att resa inom landet i jul, enligt Castex.
Tyskland
Det kommer att bli en jul med coronarestriktioner men det ska inte behöva bli en ensam jul. Det hoppades åtminstone Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon tillkännagav skärpta restriktioner under november för att tackla smittspridningen.
– Om vi lyckas kan vi ha en uthärdlig december med mer frihet, sade hon då.
Men åtgärderna väntas bli förlängda. Och nyligen sade hälsominister Jens Spahn att han inte kunde se någon öppning för stora bröllop, stora födelsedagsfiranden eller stora julfester i december eller överhuvudtaget under vintern.
Flera julmarknader har ställts in, som berömda Christkindlesmarkt i Nürnberg. Men i exempelvis Dresden hoppas man in i det sista att Striezelmarkt ska kunna erbjuda glühwein i ett nedskalat marknadsformat.
Flera städer och kommuner överväger också att förbjuda fyrverkerier på nyårsafton som ett sätt att minska risken för skador som kan öka belastningen på sjukvården.
Spanien
I Spanien råder fortfarande utegångsförbud på sina håll och i de flesta regioner får max sex personer träffas på en och samma gång. Om det fortsätter att gälla för december kommer det att innebära ett mindre julfirande än vad många är vana vid.
– Julen kommer inte att vara som förra året, men vi ska göra vårt bästa för att familjer ska kunna samlas för att fira religiösa traditioner, sade hälsominister Salvador Illa nyligen.
Det lokala styret i Madrid funderar på huruvida en lösning kan vara att genomföra en mängd covidtester före och efter jul för att människor ska kunna träffas på ett säkrare sätt.
Flera julmarknader kommer dock att anordnas om läget tillåter – dock med nya virusåtgärder och i mindre skala. Det gäller bland annat i San Sebastián, marknaden på Plaza Mayor i Madrid och La Fira de Santa Llúcia i Barcelona.
Italien
Julmarknader har ställts in och resor mellan olika regioner är kraftigt begränsande. Men premiärminister Giuseppe Conte har försäkrat de italienska barnen om att Babbo Natale – tomten – inte kommer att drabbas av några reserestriktioner.
Conte varslar dock om en jul utan kramar och pussar. Butiker och restauranger i de många regioner som har infört virusrestriktioner hade hoppats att reglerna skulle lätta efter den 3 december och möjliggöra för företag att tjäna i kapp under julruschen. Men enligt Conte är ingen återgång till det normala att vänta i närtid.
– Det kommer att bli mer sansade högtider. Stora fester, kyssar och kramar kommer inte att vara möjligt, då kommer kurvan att stiga brant i januari, sade han i torsdags.
– Vi hoppas att vi kommer att kunna köpa och dela ut julklappar.
Storbritannien
Stora delar av Storbritannien omfattas av nedstängningar och skärpta virusåtgärder. Men premiärminister Boris Johnsons regering överväger att införa nationella lättnader över julhelgen så att släktingar kan samlas för att fira tillsammans. Men inga beslut har ännu fattats om denna "amnesti" från reglerna om socialt avstånd.
– Det kommer förstås inte att vara som en vanlig jul, det måste finnas regler. Men vi hoppas de ska tillåta en liten del av den där normala julen som människor verkligen längtar efter, sade hälsominister Matt Hancock i fredags.
Tanken får dock mothugg hos ledande hälsoexperter.
– Det finns ingen anledning att ha en riktigt god jul för att sedan begrava vänner och relationer i januari och februari. Vi måste verkligen överväga hur vi ska tillbringa julen, säger Gabriel Scally, epidemiolog vid Bristol University, till ITV.
Folkhälsomyndigheten PHE har varnat för att varje dag som reglerna skulle lättas innebär fem dagar av hårdare åtstramningar för att få ner smittspridningen igen.
England har lättat på karantänsreglerna för inresta säsongsarbetare, för att säkerställa att det ska finnas tillräckligt med kalkon på julborden.
Norge
Statsminister Erna Solberg har ställt in sina två årliga glöggfester och uppmanat norrmännen att redan nu planera för ett alternativt julfirande i mindre skala än vanligt.
Det är osäkert om stora familjer med 10-15 medlemmar kommer att kunna träffas på julafton i Norge. I dag är rekommendationen att träffas max fem personer samtidigt.
– Jag skulle inte ställa in det än, men jag skulle göra en alternativ planering, sade Solberg nyligen sedan många nya covidfall rapporterats i landet.