Seger för Demokraterna i Georgias senatsval

Demokraternas två kandidater i senatsvalet i Georgia har segrat och därmed tippat över vågskålen i den amerikanska kongressen. Det innebär att tillträdande president Joe Biden kan börja regera med sina partikamrater i majoritet i bägge kamrar.

En vallokal i Augusta, Georgia, under tisdagen.

En vallokal i Augusta, Georgia, under tisdagen.

Foto: Michael Holahan/AP/TT

Politik2021-01-06 01:25

Sent på onsdagseftermiddagen lokal tid, samtidigt som kaos rådde i Washington DC efter att anhängare till president Donald Trump stormat kongressen, slog flera ledande mediebolag i USA fast att demokraten Jon Ossoff segrat över sin republikanske motkandidat i valet till senaten.

Valet i sydstaten var väldigt jämnt.

"Det är dags att vända blad. Det amerikanska folket kräver handling och de vill ha enighet. Jag är mer optimistisk än jag någonsin har varit att vi kan leverera både och", sade den tillträdande presidenten Biden i ett uttalande flera timmar innan mediebolagen NBC. ABC och AP konstaterat att Jon Ossoff vunnit över sin republikanske motkandidat.

Biden gratulerade samtidigt Raphael Warnock – som utropats till vinnare flera timmar tidigare –och Jon Ossoff.

Demokraterna styr redan kongressens ena kammare i majoritet och med dessa två segrar har partierna lika många senatorer, 50 var. Då får den tillträdande vicepresidenten, Kamala Harris, utslagsröst.

Små marginaler

Prästen Raphael Warnock utropades till segrare av flera större medier på torsdagsmorgonen svensk tid, då 98 procent av rösterna räknats. Segermarginalen över den sittande republikanen Kelly Loeffler ser ut att bli liten – omkring en procentenhet.

– Jag är hedrad av det förtroende som ni visar mig, och jag lovar att jag kommer att resa till senaten för att arbeta för alla i Georgia, oavsett vem ni lade er röst på, sade Warnock i ett direktsänt tal tidigt på onsdagen.

Loeffler – som är en av president Donald Trumps främsta bundsförvanter i kongressen – hade ännu på onsdagskvällen svensk tid inte erkänt sig besegrad.

– Låt oss nu enas för att bekämpa detta virus och skyndsamt ta fram ekonomiskt stöd till människor i vår delstat och till det amerikanska folket, sade Ossoff i en första segerkommentar efter att han själv utropat sig till vinnare över republikanen David Perdue.

Många förtidsröster

Georgiavalet var en andra omgång, då ingen av kandidaterna segrade med mer än 50 procents stöd i den första omgång som hölls i samband med presidentvalet.

Såväl avgående president Trump som tillträdande president Biden har försökt ragga väljare vid framträdanden i Georgia de senaste dagarna.

Inför valdagen hade över tre miljoner människor förtidsröstat, ett rekord i valdeltagande i en andra valomgång i delstaten. Flera distrikt uppges ha räknat in fler röstande än på valdagen den 3 november, enligt CNN. Flera av dem tvingades också hålla öppet mer än en halvtimme längre med anledning av långa köer.

Republikanerna Kelly Loeffler och David Perdue satsade sina omval på att ställa sig bakom Donald Trump. Presidenten har lagt stor energi på att få till en ändring av valresultatet, inte minst i Georgia, och hans helt fruktlösa försök har fått fullt stöd av både Loeffler och Perdue.

Blivit vågmästarstat

De två har sått stora tvivel kring delstatens valsystem och pressat ansvariga att avgå de senaste veckorna. Det återstår att se hur de kommer att ta emot resultaten i sina egna val.

Georgia har gått mot ett politiskt skifte de senaste åren. Inför presidentvalet pekades den traditionellt så republikanska delstaten ut som en avgörande så kallad vågmästarstat. Joe Bidens knappa seger – med knappt 12 000 röster – var den första demokratiska presidentvalssegern i Georgia sedan Bill Clinton lyckades år 1992.

Georgiaborna har därtill inte valt en demokratisk senator sedan millennieskiftet.

I och med att Stephen Warnock och Jon Ossoffs segrat kommer Georgia att ha valt delstatens första svarta senator och dess första judiska senator. Ossoff, som fyller 34 år i februari, blir också den yngsta senatorn som väljs i USA sedan Joe Biden blev senator år 1973.

Fakta: Georgia

Sydstaten Georgia är en av USA:s 13 ursprungliga delstater och ligger mellan Florida, Alabama, South Carolina och Atlanten. Georgia kallas även Persikostaten.

Huvudstaden Atlanta är också den största staden. Hela storstadsområdet med omkringliggande orter är USA:s nionde största och en nod i sydost.

Delstaten har totalt drygt 10 miljoner invånare. 33 procent av dessa är svarta och 10 procent spansktalande så kallade latinos, enligt statistikmyndigheten Census.

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

Medborgarrättskämpen Martin Luther King var från Georgia och sade bland annat i sitt berömda tal "I have a dream" att han önskade få se söner till slavar och slavägare få sitta till bords tillsammans på delstatens röda kullar.

Georgias namn kommer från den brittiske kungen Georg II.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!