Senaten stoppar Kapitoliumkommission

Det var inte oväntat, men nu är det klubbat. Republikanerna stoppar en kommission om den dödliga stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari.

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, efter fredagens omröstning.

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, efter fredagens omröstning.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Politik2021-05-29 04:54

Det blir ingen kongresstödd, oberoende, partiöverskridande kommission om vad som egentligen hände den 6 januari, när Trumpsupportrar stormade den amerikanska kongressbyggnaden.

Förslaget röstades tidigare i veckan igenom i det demokratstyrda representanthuset, men när det togs upp för votering i senaten fick det 54 röster för och 35 mot. Det är sex röster mindre än vad som krävts för att kommissionen skulle kunna bli verklighet.

– Vi vet alla vad som pågår här. Republikanerna i senaten valde att försvara den stora lögnen eftersom de fruktar att allt som kan göra Donald Trump sur kan hota dem politiskt, sade demokraternas senatsledare Chuck Schumer till medierna efter omröstningen.

"Ger inte mer information"

Bara sex republikaner röstade för kommissionen, och de uttryckte besvikelse över sina partikamrater.

– Att fatta ett beslut för ett kortsiktigt politiskt mål, på bekostnad av att förstå och erkänna vad vi alla såg den 6 januari ... Jag tror att vi kommer behöva titta på det med kritiska ögon, säger Alaskasenatorn Lisa Murkowski enligt The Washington Post.

Att förslaget inte skulle gå igenom var väntat. I representanthuset kunde republikanerna inte stoppa förslaget, men i senaten hade minoritetsledaren Mitch McConnell makt att se till att tillräcklig många partimedlemmar röstade mot det.

– Det här är en rent politiskt motiverad sak som inte kommer att ge oss mer information om vad som hände, sade McConnell enligt Politico tidigare i veckan.

"Allt det handlar om?"

Enligt sajten har han till övriga republikanska senatorer sagt att en kommission bara kan förstöra för Republikanerna vid nästa års mellanårsval.

– Är det verkligen det här det ska handla om, att hela tiden bara sikta på att vinna nästa val, frågade Murkowski efter omröstningen.

Fem människor miste livet i samband med Kapitoliumattacken. Justitiedepartementet, som också utreder stormningen, har åtalat över 400 personer för olika brott.

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte han höll på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina ogrundade påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter det att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!