Den stora ökningen av migranter som illegalt tar sig in i Ceuta innebär en "allvarlig kris" för såväl Spanien som Europa, enligt den spanske premiärministern.
– Vi kommer att återställa ordningen i staden och vid våra gränser så fort som möjligt, sade Sánchez som även kommer att besöka den andra exklaven, Melilla.
I måndags tog sig omkring 6 000 migranter över gränsen mellan Marocko och Ceuta, vilket är en rekordnotering för ett dygn. Av dem har omkring hälften skickats tillbaka till Marocko, uppger Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska på tisdagen.
Många tog sig till den spanska exklaven genom att simma eller vada genom lågvatten från marockanska stränder några kilometer bort. Några tog hjälp av uppblåsbara badringar eller gummibåtar. Minst en man drunknade.
"Inte rädd"
Andra klättrade över det stängsel som markerar gränsen mellan marockanskt och spanskt territorium.
– Jag såg på Facebook att det var möjligt att korsa gränsen, så jag tog en taxi hit med mina vänner eftersom jag inte längre kan skaffa mat till min familj, säger den 26-åriga frånskilda och arbetslösa tvåbarnsmamman Ouarda, till nyhetsbyrån AFP.
– Jag är inte rädd. Antingen så dör jag eller så lyckas jag komma över.
Under tisdagen placerades ytterligare 200 spanska poliser ut på platsen, och marockanska vakter använde tårgas för att hindra människor att passa gränsövergången vid staden Fnideq.
De spanska exklaverna Ceuta och Melilla utgör EU:s enda landgräns mot Afrika. Det gör att många människor försöker ta sig dit i hopp om en bättre framtid i Europa.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson beskriver det ökade antalet migranter som olagligt korsar gränsen som oroande och uppmanar Marocko att fortsätta agera förebyggande.
– Spanska gränser är europeiska gränser, säger hon i EU-parlamentet.
Spänt läge
Under tisdagen kallade Spanien upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett "gemensamt ansvar", uppger utrikesminister Arancha González Laya.
Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att Polisario Front-ledaren Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus.Polisario Front kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen. Spaniens utrikesminister försvarar dock beslutet att ge Ghali vård och beskriver det som en humanitär angelägenhet.
Analytiker har varnat för att de diplomatiska spänningarna kan skada samarbetet kring illegal invandring. Vissa menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Madrid.
– Det här händer enbart på grund av marockanska myndigheters passivitet, säger Ceutas regionale ledare Juan José Vivas till spansk tv.
Marockanska regeringsföreträdare hävdar dock att den stora tillströmningen av migranter inte alls har något att göra med osämjan kring Polisario Front-ledaren.