Stark internationell kritik mot Turkiets beslut

Kritiken är massiv mot att Turkiet lämnar Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. USA:s president Joe Biden säger att beslutet är nedslående.

Istanbuls gator fylldes på lördagen av människor som protesterade mot beslutet att lämna konventionen som bär stadens namn.

Istanbuls gator fylldes på lördagen av människor som protesterade mot beslutet att lämna konventionen som bär stadens namn.

Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Politik2021-03-21 04:41

I lördags kom beskedet om att Turkiet drar sig ur konventionen. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Istanbuls gator fylldes av människor som protesterade.

Turkiet "fortsätter låta kvinnor vara andra klassens medborgare och låta dem bli mördade", säger Gökçe Gökçen från oppositionspartiet CHP.

Konservativa krafter

Konventionen skrevs under 2011 av EU och 45 länder. Det var den första i sitt slag som kräver att lagstiftning införs mot bland annat våld i hemmet och könsstympning.

Men konservativa krafter i Turkiet hävdar att konventionen underminerar familjestrukturerna.

"Istanbulkonventionen, ursprungligen avsedd att främja kvinnors rättigheter, kapades av en grupp människor som försökte normalisera homosexualitet – vilket är oförenligt med Turkiets samhälls- och familjevärderingar. Därför togs beslutet att dra sig ur", säger Fahrettin Altun, president Recep Tayyip Erdogans presschef, i ett uttalande.

"Nedslående tillbakagång"

Den internationella kritiken är skarp.

"Det här är en nedslående tillbakagång för den internationella rörelsen om att få stopp för våldet mot kvinnor globalt", säger USA:s president Joe Biden.

Det franska utrikesdepartementet säger att det är ett steg tillbaka vad gäller respekten för mänskliga rättigheter i landet.

"Detta beslut kommer främst att påverka turkiska kvinnor, med vilka Frankrike uttrycker all sin solidaritet", säger utrikesdepartementet i ett uttalande.

"Kvinnor förtjänar ett starkt rättsligt system för att skydda dem", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Hon uppmanar alla som har undertecknat konventionen att också ratificera den.

Turkiets beslut har även kritiserats av bland annat Tyskland och Europarådet.

Fakta: Istanbulkonventionen

Europarådets Istanbulkonvention är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.

Det är den första juridiskt bindande konventionen om våld mot kvinnor i Europa och öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i Turkiet.

I Istanbulkonventionen fastslås att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.

Stater som ratificerar dokumentet förbinder sig att upprätthålla en viss juridisk standard gällande exempelvis våldtäkt, sexuella övergrepp, könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.

2019 hade konventionen signerats av 45 stater och EU. Turkiet var först att ratificera konventionen. Flera EU-länder som undertecknat har dock ännu inte ratificerat.

Källa: Europaparlamentet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!