En lång rad områden berörs i den antiterrorstrategi som nu presenterats av ansvariga EU-kommissionärerna Margaritis Schinas och Ylva Johansson.
"Vi stärker experternas förmåga att förutspå nya hot, vi hjälper lokalsamhället att förhindra radikalisering, vi ger städer de medel som behövs för att skydda offentliga platser genom god design och vi ser till att vi kan svara snabbt och mer effektivt på attacker och attackförsök", säger Johansson i ett pressmeddelande.
Mycket handlar om att stärka polis- och underrättelsesamarbetet. Säkerhetsrådgivare ska hjälpa medlemsländerna att göra riskbedömningar, nya regler för polissamarbetet ska läggas fram nästa år samtidigt som polissamarbetet Europol föreslås få ökade befogenheter.
Terror på nätet
Bland annat ska Europol få samla ännu större databaser och på egen hand kunna utfärda omedelbara varningar i det datasystem som Schengen-ländernas gränskontrollanter har tillgång till. Enligt planerna ska Europol utökas med 160 nya anställda under de kommande åren.
EU-kommissionen hoppas också kunna ta fram bättre metoder för att spana mot krypterad information på nätet och vill även se ett nätverk av utredare som bekämpar terroristernas pengaflöden.
Samtidigt påpekas även vikten av att motverka radikalisering, med hjälp av den handlingsplan för bättre integration som presenterades i slutet av november.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar strategin och ser nu fram emot de konkreta förslagen.
– Det här ligger väl i linje med många av de svenska prioriteringarna, säger Damberg till TT.
Yttrandefriheten?
Människorättsorganisationen Amnesty International ifrågasätter dock strategin ur integritetssynpunkt.
"Många av de här åtgärderna hotar att bryta mot yttrandefriheten, särskilt när man riktar in sig på nätaktiviteter. EU måste garantera att alla lagliga former för att uttrycka sig skyddas, inklusive sådant som är kontroversiellt eller stötande", säger Eve Geddie från Amnestys EU-kontor i ett pressmeddelande.
Från svensk sida anser dock Mikael Damberg att EU-kommissionen lovar att ta hänsyn till viktiga principer.
– Och om inte brottsbekämpande myndigheter får hålla jämna steg med de kriminella så urholkas deras möjligheter att bekämpa dem, säger inrikesministern.