Stödet för Trump störtar efter stormningen

Stödet för Donald Trumps insats i Vita huset störtar sedan hans sympatisörer stormat kongressen. Det uppmätta stödet är exceptionellt lågt för vilken amerikansk president som helst – förutom möjligen just Trump.

President Donald Trumps opinionssiffror störtar nedåt efter stormningen av Kapitolium. Här kliver han nedför trappor inför ett framträdande i Texas i tisdags.

President Donald Trumps opinionssiffror störtar nedåt efter stormningen av Kapitolium. Här kliver han nedför trappor inför ett framträdande i Texas i tisdags.

Foto: Delcia Lopez/The Monitor via AP/TT

Politik2021-01-17 06:05

Under den senaste dryga veckan, efter kaoset i Kapitolium i Washington DC, har den avgående presidentens popularitet sjunkit med rekordfart.

Knappt var fjärde väljare anser att Donald Trump gör ett tillräckligt bra jobb på sin post, enligt de ansedda opinionssajterna RealClearPolitics och FiveThirtyEights senaste sammanvägningar av nationella mätningar.

Jämförelsevis hade de fem senaste presidenterna före Trump åtminstone hälften av befolkningens godkännande i motsvarande mätningar när de tog farväl av Vita huset.

"Katastrofalt dåligt"

Det är väldigt låga siffror, men inte särskilt förvånande, anser Erik Åsard, USA-kännare och professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Trump har konsekvent haft ett ovanligt lågt bifall från folket.

– Man brukar säga att den president som ligger kring 40-strecket i dessa mätningar ligger väldigt lågt, och att om man ligger under 40 så är det katastrofalt dåligt.

Som Åsard ser det återspeglar det skarpa fallet det som hände i Washington. Presidenten manade en folkmassa till marsch mot kongressen, varpå de invaderade den och drabbade samman med ordningsmakten. Fem personer dog i tumultet och Trump har för en andra gång ställts inför riksrätt.

Även om mycket av det Donald Trump sagt och gjort väckt stora reaktioner så har det sällan återspeglats i opinionsmätningarna.

– Han har haft förvånansvärt stabila siffror under hela presidentperioden och har legat nästan konstant mellan 40 och 43 procent oavsett vad han har gjort. Det beror mycket på att han har haft stort stöd hos den egna basen som helt ställt upp för honom, säger Erik Åsard.

Lågt även i början

Men faktum är att de senaste mätningarna inte är de värsta under Trumps mandatperiod, då siffrorna var rekordlåga relativt till andra presidenter redan under hans första år. Den allra lägsta nivån hittills nådde han i december 2017, även om det inte skiljer sig många procentenheter till dagens siffror.

Då kokade bland annat ännu den stora utredningen av kontakter mellan Trumps valkampanjstab och Ryssland. Trump hade också gått ut och försvarat en senatorskandidat i Alabama som anklagats för sexuella övergrepp. Rent sakpolitiskt fick presidenten under samma månad igenom sin stora reform med skattesänkningar.

Även några månader tidigare, i augusti, var allmänhetens stöd nere och nosade på en liknande nivå. Då hade högerextremister och vit makt-miljön kraftsamlat för en demonstration i Charlottesville, Virginia, och en kvinna dödades av en man som plöjde in med bil bland motdemonstranter. Trump mötte stort motstånd när han till en början fördömde våld "från båda sidor".

Grepp om partiet

Om några dagar kommer Trump inte längre att vara USA:s president, men det kommer att spela roll även fortsättningsvis hur stor förankring han har bland väljarna.

– Om siffrorna fortsätter att gå ned eller hålla sig på en låg nivå så blir det lättare för Republikanerna att bryta sig loss ur hans grepp. Han har haft hela partiet i ett järngrepp, det har snarare varit Trumppartiet, säger Erik Åsard.

– Det blir lättare för republikaner som är tveksamma eller som inte har varit med på hans politik till 100 procent att fjärma sig från honom om han är så impopulär.

TT: Kan man i mätningarna se att det finns en gräns för vad amerikanerna tolererar från sin president?

– I så fall är det väldigt sent de visar det, får man säga. Det är åtskilligt han gjort sig skyldig till, sagt och gjort, som inte har mött samma reaktion. Så man ska nog inte dra för stora växlar av det.

Fakta: Föregångarnas popularitet

Barack Obama

När demokraten Obama installerades i början av 2009 uppmättes det att över 60 procent av amerikanerna godkände hans insats. Över åtta års regerande sjönk detta gradvis, men vid hans sista dagar vid makten uppmättes stödet likväl till några procentenheter över 50.

George W Bush

Republikanen Bush den yngre fick en extrem skjuts i opinionsmätningarna i samband med terrorattackerna i New York den 11 september 2001. Det höll i sig länge, men dalade så sakteligen och mot slutet landade han vid 50-strecket, även om vissa mätningar visade nästan rekordlåg popularitet under det sista året.

Bill Clinton

Clinton och Demokraterna lämnade Vita huset med relativt hög popularitet bland folket, omkring 60 procent. Trots bland annat en uppmärksammad otrohetsaffär, ett efterföljande riksrättsåtal och att Republikanerna länge styrde kongressen, drog siffrorna egentligen aldrig i väg åt något håll.

George H W Bush

Bush den äldre hade det högsta snittet som uppmätts i dessa mätningar. Under Gulfkriget var stödet som allra högst. Trots detta fick republikanen exceptionellt lågt väljarstöd när han kandiderade för omval 1992. Andra mätningar har visat att Bush var den mest populäre levande ex-presidenten i USA före sin död 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!