Stopp för EU-export av Astra Zenecas vaccin

EU-ländernas export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser är nu formellt stoppad. Nya restriktioner trädde i kraft under måndagen.

EU-ländernas export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser är nu i praktiken stoppad. Arkivbild.

EU-ländernas export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser är nu i praktiken stoppad. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-03-30 07:41

– EU-kommissionens ordförande gjorde klart i fredags att det blir helt stopp för Astra Zenecas export så länge de inte levererar enligt kontraktet. Det är vad som nu gäller, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Svenska Dagbladet.

I praktiken har dock inga doser av vaccinet exporterats sedan den 30 januari, påpekar han.

Skärpt export

Skärpningarna av EU:s exportkontrollsystem innebär dels att medlemsländerna ska få möjlighet att stoppa leveranser beroende på hur leveranserna in i EU har fungerat från det land som exporten går till, och utifrån hur många som redan vaccinerats i det landet, jämfört med hur det ser ut i EU.

Även om reglerna omfattar samtliga vaccin, så är målet främst Astra Zenecas vaccin. Företaget har inte levererat till EU-länderna som överenskommet, samtidigt som Storbritannien har fått sina leveranser. Enligt kontraktet ska EU få 300 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca senast den 30 juni, men den senaste prognosen är att endast en tredjedel kommer att levereras.

Kan få mer

Det är oklart vad exportstoppet innebär för EU:s och Sveriges möjligheter att få fler doser av Astra Zenecas vaccin.

– Möjligen kan vi få mer på grund av exportstoppet. Det är svårt att säga. Det är också oklart hur många doser som skulle kunna tillfalla Sverige, säger Richard Bergström.

Astra Zeneca bekräftar till Svenska Dagbladet att nya exportrestriktioner har börjat gälla från och med måndagen. Detta ska dock inte påverka exporten av vaccin inom ramen för det globala vaccinationsprogrammet Covax, som ska se till att det blir en rättvis fördelning av vaccin i världen, även i fattigare länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!