Stormakter möts om återgång till Iranavtalet

Iran och flera av de stora världsmakterna kommer att hålla en videokonferens på fredagen. Detta för att utröna om det finns en väg framåt för att få USA – som inte ska delta i samtalet – att återgå till det så kallade Iranavtalet.

Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.

Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.

Foto: IAEA/AP/TT

Politik2021-04-01 15:53

Det var i början av mars som FN:s atomenergiorgan IAEA och Iran planerade ett möte till början av april, och nu är alltså datumet satt till långfredagen 2 april. Det meddelar EU.

De som ska delta i videokonferensen är ledare från Iran, Kina, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

USA välkomnar

Talespersonen Ned Price vid USA:s utrikesdepartement förklarade att "vi självklart välkomnar detta och ser det som ett positivt drag".

– Vi är redo att börja återvända till en efterlevnad av våra åtaganden gentemot JCPOA (kärnenergiavtalet) om Iran gör samma sak, sade han på torsdagen.

Tidigare under dagen presenterades också en IAEA-rapport som uppger att Iran har börjat anrika uran med hjälp av ny, avancerad utrustning – en form av centrifug av typen IR-2m.

Anrikningen rapporteras ske vid den underjordiska anläggningen Natanz och beskrivs som ännu ett brott mot den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Trump lämnade

Uppgörelsen JCPOA undertecknades av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Den gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktioner som då var i kraft mot Iran hävas.

Syftet var att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

USA:s förre president Donald Trump backade dock ur avtalet 2018 och införde nya sanktioner mot Iran. Därefter har Teheran meddelat att man frångår vissa åtaganden – bland när det gäller begränsningarna om anrikning av uran.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Iran har bekräftat att man har börjat anrika uran på samma nivå som före kärnenergiavtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!