De 27 medlemsländerna i EU har redan enats om sin syn på vad som bör vara med i de certifikat som ska visa om EU-medborgare vaccinerats, nyligen testats eller rent av just varit sjuka i covid-19.
Nu ska också EU-parlamentet tycka till, varpå kompromissförhandlingar kan inledas för att mejsla fram en slutprodukt lagom till midsommar.
EU-parlamentet vill dock ha tuffare regler. Vaccinpassen får kanske inte heta vaccinpass, men borde definitivt fungera som sådana. Parlamentet väntas välja en linje som tvingar alla EU-länder att släppa in den som har ett certifikat.
"Europeisk lösning"
En klar majoritet av ledamöterna väntas ge sitt stöd.
– Jag tycker det är viktigt med en europeisk lösning, annars blir det ingen poäng med det här vaccinpasset. Då kan varje medlemsland fortsätta som vi gör nu med olika regelverk, säger Tomas Tobé (M) till TT.
– Syftet med det här vaccinintyget är ju att underlätta den fria rörligheten så att vi på ett bra sätt kan starta upp Europa igen och ta oss ur pandemin. Då ser jag att det blir ett bekymmer om vi inför vaccinationsintyg samtidigt som medlemsstaterna ska kunna ha kvar restriktioner, konstaterar kollegan Heléne Fritzon (S).
Strid att vänta?
Åtgärden riskerar dock att slå tillbaka då medlemsländerna fortsatt gärna vill bestämma själva vilka eventuella restriktioner som ska gälla för inresa från olika länder och vem som ska kunna avkrävas karantän.
EU-kommissionen är också inne på den linjen – inte minst av oro för att en strid kring vad som gäller riskerar att försena hela processen.
– Vi får inte fastna nu i ett gräl om restriktionerna ska lyftas eller inte för den som har ett certifikat. Vi kommer inte att kunna lösa det, varnar justitiekommissionären Didier Reynders i EU-parlamentets debatt på onsdagen.
Både Tobé och Fritzon hoppas ändå på en snabb behandling av frågan.
– Jag tror att det finns en stark press från både medborgare och Europaparlamentet att få det här på plats, så det gör att jag i grunden ändå är hoppfull, säger Tobé.
Bara EMA-vaccin?
EU-parlamentet väntas även kräva att alla covid-19-test ska vara gratis, även om de endast ska användas för reseändamål.
En ytterligare stridsfråga kan bli vilka vaccin som får plats i certifikaten. EU-parlamentet vill bara godkänna de vaccin som fått klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA – vilket knappast lär uppskattas av exempelvis Ungern, som på egen hand gett tillstånd för ryska och kinesiska vaccin.
– Det är oacceptabelt. Det kan inte kallas för en europeisk lösning. Vi kan kritisera (premiärminister) Viktor Orbáns politik för hans sätt att köpa vaccin från öst och göra sina kompisar rika, men Viktor Orbán är inte Ungern. Vi kan inte straffa ungrarna för regeringens agerande, vädjar liberala ledamoten Anna Júlia Donáth i onsdagens parlamentsdebatt.