Den vajar över hela Australien, aboriginernas röd-svart-gula flagga. Den syns ofta jämte den mer kända australiska flaggan vid officiella sammanhang och symbolen bärs på kläder och märken.
Men till skillnad från de flesta officiella flaggor är aboriginernas skyddad av upphovsrätten, som skaparen Harold Thomas kan använda efter eget huvud.
Tre företag har fått licenser att använda symbolen för flaggor, kläder respektive övriga föremål. Och det är klädföretaget Wam som nu satt käppar i hjulet och kräver betalt för all användning. Det har drabbat bland annat skolor som tidigare har använt symbolen på skoluniformer och inte minst idrottstävlingar.
Uppmanar till protest
Av alla sportevenemang där symbolen sys på kläderna är helgens omgång i australisk fotboll (AFL) den mest symbolladdade. Då hyllas traditionsenligt ursprungsbefolkningen med ceremonier, tal, matcher mellan olika befolkningsgrupper och genom att även alla proffslag har speciella tröjor som hyllar de första australierna.
Men i år rent officiellt helt utan den traditionella flaggan.
– Jag trodde inte att det var sant när jag hörde det. Det är skamligt. Flaggan tillhör det aboriginska folket, inte en individ eller ett företag, säger den förre spelaren Michael Long, som nu arbetar mot rasism och för ursprungsbefolkningens rättigheter, till The Herald Sun.
Han uppmanar alla besökare att protestera, genom att ta med sig egna flaggor – en protest som även Ken Wyatt, landets minister med ansvar för frågor som rör ursprungsbefolkningen, vill se.
– Jag hoppas att alla som går till matcherna tar med sig sina flaggor och sveper dem runt sig och bär dem med stolthet och visar detta, säger han till mediebolaget ABC.
Nätupprop
Flaggan skapades 1971 och 1995 erkändes den tillsammans med flaggan för ursprungsbefolkningen på Torressundöarna som officiella flaggor i landet. Den sistnämna flaggan kommer nu att målas på planerna under helgens AFL-matcher, tillsammans med slagordet "Deadly", som på aboriginsk engelska betyder "väldigt bra".
– Nu ska vi ha den största matchen någonsin i Darwin och flaggan är verkligen en symbol (vi vill använda). Det är något vi har slagits för, och så många idrottsmän fått utså spott och spe för att få bära, säger Michael Long.
Ett nätupprop för att flaggan ska kunna användas fritt, Free the flag, har på kort tid samlat över 100 000 underskrifter rapporterar tv-kanalen 9News och en ändring kan vara på väg.
– Jag skulle vilja se flaggan användas fritt över hela vårt land, så som det varit under lång tid, säger Ken Wyatt till ABC och uppger att regeringen tittar på om de kan köpa loss upphovsrätten, men också att frågan är "komplicerad".