Striden i Georgia avgör Bidens första tid

Får Joe Biden två lättsamma första år i Vita huset, med stöd från en helt demokratstyrd kongress? Eller måste han stångas med en senat där Republikanerna har makten? Svaret finns i den amerikanska sydstaten Georgia, där avgörande senatorsval hålls den 5 januari.

Valfeber råder i USA-delstaten Georgia. Bilden är tagen vid ett kampanjmöte hållet av den demokratiske senatorskandidaten Jon Ossoff i Marietta.

Valfeber råder i USA-delstaten Georgia. Bilden är tagen vid ett kampanjmöte hållet av den demokratiske senatorskandidaten Jon Ossoff i Marietta.

Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Politik2020-11-23 06:10

En hämndlysten president, en kritiserad valchef, ett splittrat Republikanskt parti och en utgång som är avgörande för USA:s framtid. Senatorsvalen i Georgia har alla ingredienser som krävs för en rafflande politisk thriller. I slutändan är det här det avgörs om Demokraterna, som redan styr i representanthuset, även får kontroll över senaten.

– Alla presidenter föredrar att samarbeta med sitt eget parti, det vore optimalt för Joe Biden, konstaterar Andra Gillespie, statsvetare vid Emory University i Atlanta, för TT.

– Men det är omöjligt att förutspå hur det går. Allt handlar om att entusiasmera respektive partis kärnväljare att gå och rösta – igen.

Helt jämnt

Valrörelsen är redan intensiv och giftig. I den sittande republikanska senatorn Kelly Loefflers tv-reklam ifrågasätts hur länge "detta Amerika", illustrerat av en skolklass som svär trohet till amerikanska flaggan, finns kvar om senaten hamnar under "den radikala vänsterns" kontroll. Sedan vidtar upploppsscener från sommarens protester mot diskriminering, som visar plakat med krav på nollbudget för polisen, samt personattacker mot hennes motståndare.

Denne, demokraten och pastorn Raphael Warnock, har kontrat med att fokusera på kampen mot coronaviruset.

– Loeffler försöker utmåla Warnock som extrem. Warnock å sin sida påminner om att Loeffler sålde av aktier efter en brief om coronaviruset, innan allmänheten visste om smittan. Hon är tydligen rikast i senaten nu, säger Gillespie.

Även den andra senatskampen, där den sittande republikanen David Perdue utmanats av säkerhetsexperten Jon Ossoff, präglas av hårda ord. I båda fallen är opinionsläget i princip helt jämnt.

Trumpismen?

Valet har inte bara avgörande betydelse för Bidens arbetsklimat fram till mellanårsvalet 2022. Det sätter också ljuset på splittringen inom Republikanerna.

– Bland Georgias republikaner finns så många undergrupper, allt från politiskt moderata affärsmän till högerextrema, kristna konservativa och Tea Partyanhängare. Alla med olika syn på vilka sakfrågor som är viktigast, säger Gillespie.

Lägg därtill frågan om trumpismen. Delstatens konservativa är delade mellan en falang som ställer sig bakom Donald Trumps påståenden om valfusk och de som är mer mittenorienterade och trötta på sådana utspel, noterar The New York Times.

Både Loeffler och Perdue har profilerat sig som Trumplojalister. Tillsammans med Trump har de skarpt kritiserat partikamraten och valansvarige delstatsministern Brad Raffensperger – som i sin tur har försvarat Georgiavalens integritet. När Joe Biden utropades som segrare manade de båda senatorerna Raffensperger att avgå.

– Jag tror att de försöker göra gott intryck på presidenten och hans stora skara anhängare, säger Gillespie.

Konservativt fäste?

Men att varken Loeffler eller Perdue lyckades säkra de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång är oroande för partiet. Detta eftersom Georgia länge har setts som ett säkert konservativt fäste, sydstaten har inte röstat fram en demokratisk senator sedan 1996.

För Republikanerna utgör detta en enorm stressfaktor. Om de båda senatsplatserna tillfaller motståndarpartiet förlorar de mycket av möjligheterna att utöva inflytande på Bidens politik. Republikanerna har redan spenderat hisnande 77 miljoner dollar (motsvarande 660 miljoner kronor) på reklam i delstaten, att jämföra med Demokraternas 49 miljoner dollar, enligt nyhetskanalen CNN.

Hur går det då i januari? Det beror helt på vilket parti som är bäst på att mobilisera sina väljare, enligt Gillespie.

– Statistik visar att det fortfarande bor fler republikaner än demokrater i Georgia. Men Demokraterna växer snabbare och har hittills i år varit bättre på att få folk att gå och rösta.

Den sittande republikanska senatorn, affärskvinnan och Trumplojalisten Kelly Loeffler.
Den sittande republikanska senatorn, affärskvinnan och Trumplojalisten Kelly Loeffler.
Bakgrund: Senatorsvalen i Georgia

Före den avgörande omgången av de två senatorsvalen i Georgia den 5 januari är ställningen i kammaren 50-48 till Republikanernas fördel. Republikanerna måste vinna minst ett av valen för att behålla kontrollen av senaten.

Den ena valdrabbningen står mellan republikanen och affärsmannen David Perdue, som varit senator sedan 2015, och Demokraternas utmanare Jon Ossoff. Perdue har bland annat varit chef för Reebok och Dollar General. Ossoff har varit undersökande journalist samt säkerhetsrådgivare till representanthusledamoten Hank Johnson.

Enligt den senaste opinionsmätningen (från Fox News och Insider Advantage) är det dött lopp mellan Perdue och Ossoff, de har ett stöd på 49 procent vardera.

Den andra duellen står mellan den republikanska affärskvinnan Kelly Loeffler, som Georgias guvernör Brian Kemp för ett år sedan utsågs till senator Johnny Isaksons ersättare (denne avgick av hälsoskäl), och pastorn och lokalpolitikern Raphael Warnock. Loeffler har varit vd för finansbolaget Bakkt, vars moderbolag ägs av hennes make, och hon är delägare i basketlaget Atlanta Dream. Warnock har arbetat med att utvidga det statliga sjukförsäkringsprogrammet Medicaid, inom ramarna för sjukförsäkringslagen ACA (även kallad Obamacare), och han är pastor i Ebenezers baptistkyrka i Atlanta.

Enligt den senaste opinionsmätningen (från Fox News och Insider Advantage) har Warnock ett minimalt övertag på en procentenhet, 49 procent mot Loefflers 48 procent.

Källor: amerikanska medier och Real Clear Politics


Fakta: Georgia

Sydstaten Georgia är en av USA:s 13 ursprungliga delstater och ligger mellan Florida, Alabama, South Carolina och Atlanten. Georgia kallas även Persikostaten.

Huvudstaden Atlanta är också den största staden. Hela storstadsområdet med omkringliggande orter är USA:s nionde största och en nod i sydost. Delstaten har totalt drygt 10 miljoner invånare. 33 procent av dessa är svarta och 10 procent spansktalande så kallade latinos, enligt statistikmyndigheten Census.

En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på 12 000 röster.

Medborgarrättskämpen Martin Luther King var från Georgia och sade bland annat i sitt berömda tal "I have a dream" att han önskade få se söner till slavar och slavägare få sitta till bords tillsammans på delstatens röda kullar.

Georgias namn kommer från den brittiske kungen Georg II.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!