Stödkonferensen pågick i två dagar. Det var femte gången som EU och FN gemensamt samlade givare på det här sättet.
Tyskland bidrar med motsvarande 17,8 miljarder kronor. USA ställer upp med 5,2 miljarder kronor.
– Den syriska tragedin får inte fortsätta i tio år till. Att avsluta den börjar med att återskapa hopp. Det börjar med våra åtaganden. Här, i dag, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas under den videoledda konferensen.
Sviktande vilja
Inför konferensen fanns oro över sviktade givarvilja. En liknande konferens för Jemen nyligen samlade bara in ungefär hälften av vad FN då hoppades på.
Farhågorna besannades.
Slutsumman landade på 6,4 miljarder dollar, långtifrån de 10 miljarder dollar – närmare 90 miljarder kronor – som var FN:s ambition.
Inte nog med att beloppet blev betydligt lägre. Pengarna ska dessutom spridas ut över två år i stället för ett. Enligt EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic 4,4 miljarder dollar för 2021 och 2 miljarder dollar för 2022.
Enorma behov
Om 10-miljardersmålet nåtts hade FN velat disponera cirka 40 procent för humanitär hjälp inne i Syrien och resten för flyktingar som sökt skydd i regionen.
Hur fördelningen blir nu återstår att se. Behoven efter ett årtiondes krigande är hur som helst enorma.
"Efter 10 år av konflikt är situationen värre än när striderna var som mest intensiva. Antalet människor i Syrien som är i behov av humanitärt stöd beräknas till 13,4 miljoner och över 90 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Och här som överallt där konflikter råder är det kvinnor och barn som drabbas hårdast", säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i ett pressmeddelande.