I egenskap av ordförande i EU:s ministerråd har Sverige tagit initiativ för att komma åt frusna, ryska likvida medel. Det handlar om statligt ägda ryska tillgångar.
EU-länder har frusit över 300 miljarder euro från den ryska centralbanken.
– Vi kör nu igång en formaliserad process under svensk ledning för att gemensamt analysera de juridiska förutsättningarna för frusna tillgångar, säger Kristersson.
Det finns juridiska komplikationer med att använda pengarna till Ukrainas återuppbyggnad. Pengarna måste först förklaras förverkade på ett rättsligt och lagligt sätt.
– Alla vill nå någonvart här, då måste man ha en gemensam process, säger statsministern.
Arbetet ska ledas av Anders Ahnlid, tidigare svensk EU-ambassadör och nu generaldirektör på Kommerskollegium.
Målet är att arbetet med att reda ut all internationell juridik ska vara klart under det andra kvartalet.
– Vi kommer att samla ett gäng mycket kvalificerade jurister med internationell juridisk kompetens så att vi kan skapa ordning i den här osäkerheten om vad som egentligen gäller.
EU har också fryst drygt 30 miljarder euro i form av konst, superyachter, fastigheter och helikoptrar. Men om dessa kan förverkas är oklart.
– Det här tror jag är rätt komplicerade saker, låt oss nu reda ut exakt var gränserna går, säger Ulf Kristersson.
I USA förverkade i förra veckan en federal domstol 5,4 miljoner dollar som tillhörde den ryske oligarken Konstantin Malofejev. Han stod åtalad för att ha kringgått sanktionerna mot Ryssland. Domen är den första i sitt slag.