För första gången på tolv år leds Israel av någon annan än Benjamin Netanyahu. Men den nya regeringens åtta partier är en ideologiskt brokig skara från vänster till höger – vilket bäddar för en utmaning för 49-årige Naftali Bennett, som blir premiärminister i två år innan han avlöses av koalitionspartnern Yair Lapid.
När Israel gick till val för fjärde gången på två år blev Bennett kungamakare, trots att hans ultranationalistiska Yamina bara kom på femte plats. Både Netanyahu och Lapid erbjöd honom att dela på premiärministerrollen och i slutändan gjorde han gemensam sak med mittenpolitikern Lapid – trots stora politiska skillnader.
Pragmatism väntas
Bennett har häcklats för att ha brutit mot vallöftet att verka för en högerregering, men har försvarat sig med att det var nödvändigt för att undvika ett femte val.
– Det är en oerhört bred koalition, konstaterar Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Den kommer att tvingas bedriva en minsta-gemensamma-nämnare-politik. Det kan innebära att frågor som har utmärkt Bennett och hans parti, om bosättningar och annektering, måste läggas åt sidan till förmån för budget och sjukvård.
Bennett har lett flera högerpartier i Israel. Men han har också varit nära medarbetare till 71-årige Netanyahu och haft olika portföljer i hans regeringar, bland annat som försvarsminister. Men personliga motsättningar började gro i samband med en konflikt där Netanyahus fru var inblandad och fördjupades i och med Bennetts kritik mot sin tidigare chefs hantering av pandemin.
– Bennett har stått Netanyahu oerhört nära, men de är inte så lika, säger Schierenbeck.
– Bennett är en realpolitiker som inte är så intresserad av makten och det statsmannamässiga på samma sätt som Netanyahu. Han har gjort många olika saker i sitt yrkesliv och inordnar sig inte i en fålla för att stanna där.
Tidigare elitsoldat
Bennett är född i Haifa, av föräldrar som invandrat från USA till Israel. Precis som Netanyahu har han bott i USA i sin ungdom och i den israeliska militären blev han kommandosoldat i samma elitförband som Netanyahu varit med i: Sayeret Matkal.
Bennett gav sig in i politiken efter att 2005 ha sålt techföretaget Cyota för 145 miljoner dollar. Han har sagt att pengarna har köpt honom frihet att göra vad han vill, men att han "inte äter 17 stekar, eller har ett privatplan eller en yacht".
Politiskt står den nye premiärministern till höger om Netanyahu. Han förespråkar annektering, motsätter sig en tvåstatslösning i den israelisk-palestinska-konflikten och menar att palestinierna redan har fått en stat: Gaza. Fyrabarnspappan Bennett har lett en bosättarorganisation, men bor själv med familjen i Ra’anana, en förort till Tel Aviv.
– Han har lett partier på högerflanken, inte bara nationalistiska utan också väldigt förknippade med bosättarrörelsen. Han är en hård retoriker, men det är inte unikt för honom utan det går hem hos högerpartiernas väljarkår, säger Schierenbeck.
"Israel 3.0"
Bennett beskrivs som en modern ortodox jude och kommer att bli den första premiärministern i landet som regelbundet bär kippa. Han representerar en tredje generation israeliska ledare, som har vuxit upp och formats av återkommande krig med arabstater som en ständig kuliss.
"Han är Israel 3.0", skriver Anshel Pfeffer, kolumnist i den vänsterorienterade tidningen Haaretz, i ett porträtt.
"En judisk nationalist men inte riktigt dogmatisk. Lite religiös, men absolut inte from. En militär man som föredrar det civila och urbana livets bekvämligheter och en techentreprenör som inte vill tjäna fler miljoner. En anhängare till Storisrael men inte en bosättare. Och han kanske inte heller kommer att vara politiker i hela sitt liv."