Tillfällig lösning om Irans kärnenergiprogram

Internationella atomenergiorganet IAEA har slutit en tillfällig överenskommelse med Iran om kärnenergiavtalet. Men Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif står fast vid att USA måste lyfta sanktionerna mot landet för att Iran ska följa avtalet fullt ut.

Irans utrikesminster Mohammad Javad Zarif kräver att USA lyfter sanktionerna mot Iran för att Iran ska låta IAEA:s kärnenergiinspektioner fortsätta ograverade. Arkivbild.

Irans utrikesminster Mohammad Javad Zarif kräver att USA lyfter sanktionerna mot Iran för att Iran ska låta IAEA:s kärnenergiinspektioner fortsätta ograverade. Arkivbild.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Politik2021-02-21 14:33

IAEA:s chef Rafael Grossi säger att en tre månaders tillfällig lösning har slutits med Iran som tillåter fortsatt övervakning av landets kärnenergiprogram. Men inspektionerna kommer att begränsas.

– Det vi har kommit överens om är genomförbart och användbart för att komma över de skiljaktigheter som vi har och räddar situationen för tillfället, sade Grossi vid en presskonferens efter att ha återvänt till Wien efter förhandlingar i Teheran.

Sanktioner stötesten

Inför förhandlingarna i Teheran i helgen hade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif signalerat att landet ville undvika ett "dödläge". Men han varnade också för att Iran kunde gå ifrån sina åtaganden ytterligare om inte USA upphäver sanktionerna mot landet.

– När samtliga väl lever upp till sina åtaganden igen kan vi börja prata, sade Zarif i iransk tv före mötet.

Lämnade avtalet

Kärnenergiavtalet upprättades 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Avtalet innebär lättnader i sanktionerna mot Iran i utbyte mot att landet begränsar sitt kärnenergiprogram.

Men 2018 beslöt USA:s nu avgångne president Donald Trump att USA skulle lämna avtalet och återinföra sanktioner. Efter det har Iran svarat genom att vid upprepade tillfällen bryta mot avtalets bestämmelser.

Joe Biden vill tina upp frosten men vill inte heller vara den som tar första steget.

Rättad: I en tidigare version fanns information om de amerikanska sanktionerna som kunde missuppfattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!