Trump: Lär ut amerikanska historiens mirakel

Donald Trump är trött på vad han kallar vänstervriden propaganda i de amerikanska skolorna, och lovar nu att eleverna ska få en mer patriotisk läroplan som "hyllar sanningen om vår nations fantastiska historia". –Lärarna ska undervisa våra barn om den amerikanska historiens mirakel, säger presidenten.

USA:s president Donald Trump vinkar till anhängare tidigare under torsdagen.

USA:s president Donald Trump vinkar till anhängare tidigare under torsdagen.

Foto: Morry Gash/AP/TT

Politik2020-09-18 07:20

USA:s president Donald Trump har skrivit under en presidentorder för att sjösätta en kommission som ska föra fram den i hans ögon mer patriotiska bilden av landet. Det meddelade han i ett tal i riksarkivet National Archives i Washington på torsdagen.

Trump sade att "vänstermobben" måste stoppas, och syftade på de som förstör eller river ner monument och statyer och med presidentens ord "drivit en våldets och anarkins kampanj".

– Oavsett om det är mobben på gatan eller "cancel culture" i styrelserummen, målet är detsamma: att tysta de oliktänkande, att skrämma er från att säga sanningen och att hota amerikaner till att överge sina värderingar, sitt arv och sin livsstil, sade han Reuters.

"Återta vår historia"

– Vi kommer aldrig att böja oss för tyranni. Vi kommer att återta vår historia och vårt land för medborgare av alla raser, färger, religioner och ursprung.

Det är inte första gången Trump ger sig på vad han anser vara fel fokus i undervisningen. Under Republikanernas partikonvent i augusti lyfte han frågan, och han har vid flera tillfällen anspelat på "vänstervriden indoktrinering i skolorna" när han fördömt våld i samband med protester mot diskriminering.

Tidigare i september twittrade presidenten att han skulle låta utbildningsdepartementet se över Kaliforniens skolplan. Det sedan han fått veta att delstaten i viss mån använder New York Times projekt 1619 i sina skolor. Det syftar till att belysa problematiken med slaveriet och tydligare visa slaveriets effekter från de utsattas sida, ända in i våra dagar.

Hotade Kalifornien

Trump hotade då med att dra in alla bidrag till Kaliforniens skolor. Han höll sitt tal i samma byggnad där USA:s deklaration om självständighet förvaras, och det nya initiativet kallas 1776-kommissionen, efter året då deklarationen skrevs under – till skillnad från 1619, året då de första förslavade afrikanerna fördes till Nordamerika.

Trump sade på torsdagen att 1619-projektet felaktigt lärt barn att USA byggdes på förtryck och inte frihet.

– USA:s grundfäder satte igång ett ostoppbart händelseförlopp som avskaffade slaveriet, säkrade mänskliga rättigheter, besegrade kommunism och fascism och byggde den mest rättvisa, jämställda och framgångsrika nationen i mänsklighetens historia, sade Trump.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!