Trump mot Biden – så ser de på kärnfrågorna

Donald Trump går till val med löfte om att fortsätta på inslagen väg. Joe Biden lovar att vända om tvärt. Så skiljer sig kandidaterna åt i sakfrågorna som ligger högst på dagordningen.

Hur långt ifrån varandra står Donald Trump och Joe Biden? Arkivbild.

Hur långt ifrån varandra står Donald Trump och Joe Biden? Arkivbild.

Foto: Chip Somodevilla/poolfoto via AP/TT

Politik2020-11-01 17:10

Ekonomiska åtgärder

Trump:

Har godkänt utbetalningar av mångmiljardbelopp i pandemistöd. Har samtidigt legat på för att delstaterna ska dra tillbaka restriktioner så snabbt som möjligt.

Har öppnat för att amerikaner ska få inkomstbeskattning skjuten på framtiden. Lyfter sina skattereformer som ett framgångsrecept för att få igång ekonomin.

Avvaktar för närvarande med ytterligare stimulansåtgärder.

Biden:

Har manat till försiktighet med att öppna samhället så länge vårdsystemet inte är berett, i första hand med tester.

Vill slopa delar av Trumps skattereformer som han anser endast har gynnat välbemedlade människor. Står bakom en skarp höjning av minimilönen.

Vill spendera mångmiljardbelopp för att sparka igång ekonomin med nya jobb i den gröna energisektorn och produktionssektorn.

Rasism och rättvisa

Trump:

Bemötte först Black lives matter-protesterna med att sätta in militären, senare med en mindre reform av polisväsendet.

Har gjort det lättare för dömda personer att få vård för missbruk och tidigare frigivning. Men också uppmuntrat polisen att ta till tuffa och ibland godtyckliga metoder som bedöms drabba minoriteter i högre grad.

Lyfter fram att arbetslösheten bland afroamerikaner är historiskt låg.

Biden:

Anklagar Trump för att inte ha polisväsendet under kontroll, när det sker övergrepp. Vill att det ska bli lättare att vidta rättsliga åtgärder mot poliser.

Säger nej till dödsstraff och isolering i fängelse. Anklagas samtidigt för att ha röstat för en rättsreform som kritiker anser har bidragit till att oproportionerligt många afroamerikaner dömts till fängelse.

Öppnar för att det ska betalas skadestånd till afroamerikaner för historiska oförrätter. Vill slopa avgifter på offentliga lärosäten och göra det lättare att ta strid om lönediskriminering.

Vården

Trump:

Säger nej till "Obamacare", föregångaren Barack Obamas reform som ska göra att fler får möjlighet att teckna sjukvårdsförsäkring.

Har försökt urholka lagstiftningen och lovat att ersätta den med något bättre och mer kostnadseffektivt, men har ännu inte lagt fram något konkret förslag.

Biden:

Säger ja till "Obamacare" och vill satsa ytterligare på det, bekostat genom höjda skatter för höginkomsttagare.

Säger dock nej till allmän sjukvårdsförsäkring, vilket lanserats av vänsterfalangen inom Demokraterna. Mellanvägen är en kombination av privata alternativ och ett offentligt system.

Invandring

Trump:

Har begränsat invandringen till USA och påbörjat bygget av barriärer vid gränsen mot Mexiko. Sedan pandemin kom har han använt krislagstiftning för att stänga igen ytterligare och låta migranter deporteras snabbare.

Införde nolltolerans, i uttalat syfte att avskräcka, som ledde till att tusentals migrantbarn skildes från sina föräldrar. Backade efter stor kritik.

Biden:

Anser att migration bidrar till tillväxt och skapar nya jobb.

Vill sluta lagföra föräldrar i migrantfamiljer för mindre brott och i stället se till att familjer återförenas.

Vill inte riva barriärerna som byggts vid gränsen, men styra om de federala pengarna till andra gränsåtgärder.

Klimatet

Trump:

Går emot den samlade vetenskapen om klimathotet och har ingen särskild klimatpolitik.

Kritisk till utsläppstak för bilar. Tror på en framtid för kolindustrin. Såg till att USA lämnade det internationella klimatavtalet med hänvisning till kostnaderna.

Positiv till kärnkraft.

Biden:

Utlovar stora satsningar på klimatet för att USA ska övergå helt till gröna energikällor.

Har inte varit tydlig vad gäller utvinning av fossila bränslen, men vill stoppa upplåtandet av federal mark. Vill satsa på orter som levt av kolindustrin för att skapa andra jobb.

Vill att USA ska ta täten i det internationella klimatarbetet.

Också positiv till kärnkraft.

Autokrater och allianser

Trump:

Startade handelskrig med Kina och beskyller landet för coronapandemin.

Lämnade kärnavtalet med Iran och var farligt nära en krigssituation. Var kritisk till USA:s krigföring i Mellanöstern, men förstärkte den militära närvaron när spänningar med Iran ökade. Har framgångsrikt agerat fredsmäklare när Israel normaliserat sina förbindelser med Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan.

Har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under uppmärksammade former, men tycks inte ha påverkat landets kärnvapenambitioner. Har vägrat att tala illa om Rysslands president Vladimir Putin, även när det slagits fast att Ryssland aktivt försökt så split i USA.

Biden:

Gillar inte Trumps tvetydighet kring auktoritära ledare och anser att den konfrontativa utrikespolitiken är farlig.

Vill stärka internationella allianser, återupprätta avtal och samarbeta i påtryckningar mot Kina. Utlovar hämnd mot stater som försöker påverka amerikanska val.

Vill ta hem merparten av USA:s soldater från Mellanöstern, samt stoppa stödet till Saudiarabiens krig i Jemen.

En maskförsedd valfunktionär tar emot en förtidsröst i Newton, Massachusetts, på onsdagen.
En maskförsedd valfunktionär tar emot en förtidsröst i Newton, Massachusetts, på onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!