Trump på Twitter: Förolämpningar och politik

"Till alla som undrar, jag kommer inte att närvara vid installationen den 20 januari." Det blev Donald Trumps sista budskap på Twitter innan hans konto stängdes av från plattformen. Under sina fyra år som USA:s president hann Donald Trump skriva 26 000 Twitterinlägg, i snitt 18 om dagen, här är några av de mest uppmärksammade.

"Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!". En nyhetssändning i Sydkorea visar Donald Trumps Twittersvar till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un 2018. Arkivbild.

"Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!". En nyhetssändning i Sydkorea visar Donald Trumps Twittersvar till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un 2018. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Politik2021-01-09 05:30

Under tiden i Ovala rummet har Trump förolämpat medier och motståndare på Twitter liksom meddelat politiska beslut. På slutet hade han över 88 miljoner följare på plattformen. Och ofta har han använt sig av Twitterinlägg för att ta mediernas fokus från andra frågor.

Efter bara några månader som president delade Trump i juli 2017 ett videomontage av en brottningsmatch. En inklistrad Trump kastar en annan man i mattan, men motståndarens ansikte var ersatt av tv-bolaget CNN:s logga. Inlägget delades hundratusentals gånger.

Trump använde ofta inlägg på Twitter för att klaga på det han kallade de falska nyhetsmedierna, vilka han påstod höll på med en häxjakt mot honom.

"Min knapp är större"

Under sitt andra år som president bråkade han med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Kim sade i sitt nyårstal att hela USA är inom räckhåll för landets kärnvapen och att "avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord".

Trump svarade med att skriva på Twitter: "Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!".

"Stabilt geni"

Twitterkontot har även använts flitigt för att förolämpa och förlöjliga Trumps politiska motståndare. Och presidenten har varit förtjust i att hitta på öknamn till opponenterna. Blivande presidenten Joe Biden blev "Sleepy Joe" (sömnige Joe), representanthusets talman "Crazy Nancy" Pelosi (galna Nancy) och den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, "Shifty Schiff" (opålitlige Schiff).

Men Trump har inte nöjt sig med att racka ned på andra, han kallar sig själv för ett "mycket stabilt geni".

Covidinlägg mest gillat

En månad före presidentvalet den 3 november meddelade han i ett inlägg att han hade testat positivt för covid-19.

"I kväll testade @flotus (hustrun Melania Trump) och jag positivt för covid-19", skrev han. "Vi kommer att påbörja vår karantän- och återhämtningsprocess omedelbart. Vi ska gå igenom detta tillsammans!"

Inlägget gillades nästan två miljoner gånger, ett rekord för Trump. Därefter tillbringade presidenten tre dagar på sjukhus.

Egen plattform

Sannolikt visste Trump inte att inlägget där han meddelar att han inte kommer att närvara när demokraten Joe Biden svärs in som president skulle bli det sista på det som har blivit hans favoritplattform.

På fredagen, lokal tid, meddelade Twitter att Trump permanent stängs av från plattformen på grund av risken för ytterligare uppmaningar till våld. Ännu på lördagsmorgonen svensk tid beskrivs dock avstängningen som tillfällig för den som går in på kontot "real Donald Trump".

Trump har svarat med att säga att han överväger att skapa en ny, egen plattform. När Trumps Twitterkonto stängdes hade det över 88 miljoner följare.

Fakta: Trump på Twitter – ett axplock ur flödet

Mars 2017: Barack Obama anklagas för att ha avlyssnat Trumps telefoner. Något som man inte har hittat några bevis för: "Hur lågt har president Obama sjunkit när han har avlyssnat mina telefoner under den heliga valprocessen. Det här är som Nixon/Watergate."

Maj 2017: Det mystiska covfefe-inlägget. Vita huset har sedan insisterat på att Trump inte hade skrivit fel, men vad som avsågs har aldrig förklarats: "Trots den ständigt negativa pressen, covfefe."

September 2017: Trump kallar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un för "Little Rocket Man" (lille raketmannen).

Mars 2018: Utrikesminister Rex Tillerson sparkas via Twitter: ”Mike Pompeo, chef för CIA, kommer att bli vår nya utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack till Rex Tillerson för hans tjänst! Gina Haspel blir CIA:s nya chef och den första kvinnan som valts ut. Grattis till alla. "

April 2019: "Vad vet jag om branding, kanske ingenting (men jag blev president!), Men om jag vore Boeing skulle jag fixa Boeing 737 Max, lägga till några extra fantastiska funktioner, & ge planet ett nytt namn. Ingen produkt har lidit som den här. Men igen, vad fan vet jag? "

Juli 2019: Trump uppmanar flera, icke namngivna, kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna att "åka tillbaka" dit de kom ifrån: "Så intressant att se 'progressiva' demokratiska kongresskvinnor, som ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen", skrev han. Alla de fyra kvinnor som man tror att han syftade på är medborgare i USA, och tre av dem födda där.

Augusti 2019: Trump publicerar ett foto av vad som tycktes vara platsen för en misslyckad iransk satellituppskjutning, vilket väcker frågor om huruvida han hade avslöjat amerikanska försvarshemligheter.

Maj 2020: I samband med protesterna efter det att den svarte mannen George Floyd dödades vid ett polisingripande: "Dessa skurkar vanärar George Floyds minne, och jag kommer inte att låta det hända ... när plundrandet börjar, börjar skjutandet." Twitter lade till en varningstext om att inlägget stred mot plattformens regler för "förhärligande av våld". Det var första gången Twitter gjorde något liknande på Trumps konto.

Oktober 2020: "Covid, covid, covid är den enhetliga sången från 'Fake News Lamestream Media'. De kommer inte att prata om något annat förrän den 4 november. När valet (förhoppningsvis!) är över. Då kommer det att handla om hur låga dödstalen är, överflödet av sjukhusplatser och hur man testar många unga."

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!