Trump skippar debatt – vill hĂ„lla valmöte

Donald Trump och Joe Biden fÄr inte befinna sig i samma rum under nÀsta presidentvalsdebatt i USA, rapporterar amerikanska medier. Men president Trump sÀger nej till en digital debatt.

Joe Biden (bilden) ska inte vara i samma rum som Donald Trump i Florida nÀsta vecka.

Joe Biden (bilden) ska inte vara i samma rum som Donald Trump i Florida nÀsta vecka.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Politik2020-10-08 13:40

– Jag slösar inte min tid pĂ„ en virtuell debatt, konstaterar Trump i en telefonintervju med mediebolaget Fox.

– Att sitta vid en dator och debattera, det Ă€r löjligt. Och sĂ„ kopplar de bort en nĂ€r som helst.

Presidenten sÀger ocksÄ att han mÄr bra, trots insjuknandet i covid-19 nyligen. Hans stab meddelar att han tÀnker hÄlla ett stort valmöte i stÀllet för debatten.

Luttrade vÀljare i Florida sÀger till TT att de inte Àr förvÄnade över presidentens utspel.

– Han visar brist pĂ„ omdöme, brist pĂ„ medmĂ€nsklighet. En person med covid-19 kan smitta alla i omgivningen och han tar det inte pĂ„ allvar, sĂ€ger en upprörd Maria-Elena Lopez, som arbetar med fastigheter och Ă€r aktiv i Demokraterna i staden Miami.

VÄrdats pÄ sjukhus

I en tid dÄ antalet coronasmittade Àr pÄ uppgÄng i 47 av USA:s 50 delstater och dÀr Trump nyligen vÄrdats pÄ sjukhus för covid-19 tycker Lopez att det var rÀtt av debattkommissionen att Àndra formatet för nÀsta veckas debatt, som skulle ha hÄllits i Miami.

Det sker för att "skydda hÀlsan och sÀkerheten för alla inblandade" och innebÀr att kandidaterna deltar i debatten frÄn Ätskilda platser, meddelar kommissionen som sköter debatterna.

– Det Ă€r inget att fundera pĂ„. Enligt lĂ€karna mĂ„ste en covidsjuk vara i karantĂ€n till dess han eller hon testat negativt tvĂ„ gĂ„nger pĂ„ raken. Att presidenten nu sĂ€ger att han vill hĂ„lla ett stort kampanjmöte visar att han bara bryr sig om sitt ego.

Mariela Jewett, pensionerad telekomarbetare som Àr aktiv i Republikanerna i staden Doral, Àr av en annan Äsikt.

"Trump Àr den starka"

– Det Ă€r upp till presidenten, han fĂ„r göra som han vill. Folk vill ju se dem tvĂ„ tillsammans, annars gĂ„r nĂ„got förlorat, sĂ€ger hon.

– Fast jag hoppas debatten blir av pĂ„ nĂ„got sĂ€tt sĂ„ folk fĂ„r se hur gammal Joe Biden Ă€r och hur förlegade hans idĂ©er Ă€r. Trump Ă€r den starka.

Enligt de tidigare planerna skulle nÀsta veckas debatt, den andra av tre, Àga rum i Florida.

NÄgra timmar efter Trumps uttalande pÄ torsdagen meddelade hans kampanj att presidenten Àr beredd att möta Biden i debatten, om den skjuts fram till den 22 oktober.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om