Trump startar inte nytt parti

I sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade Vita huset gjorde Donald Trump klart att han inte ämnar starta ett nytt parti.
–Det var fake news, sade han inför jublande anhängare på den konservativa CPAC-konferensen i Florida – och öppnade upp för att kandidera som president igen.

USA:s dåvarande president Donald Trump ger den amerikanska flaggan en kyss efter att ha talat på CPAC-konferensen 2020.

USA:s dåvarande president Donald Trump ger den amerikanska flaggan en kyss efter att ha talat på CPAC-konferensen 2020.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Politik2021-02-28 08:11

Sent på kvällen svensk tid äntrade den forne presidenten medan massorna skanderade "USA, USA, USA!". Han pussade den amerikanska flaggan på scenen innan han tog till orda:

– Saknar ni mig?

– Vi påbörjade den här resan för fyra år sedan. Och den är långt ifrån över.

Ännu mer jubel från deltagarna på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando.

Trump lovade att "fortsätta att kämpa vid er sida" och lade ut texten om alla olyckor som olaglig migration för med sig. Han fortsatte sitt tal med att kritisera efterträdaren Joe Bidens politik, och att hylla sin egen tid vid makten.

– Han kommer att förlora Vita huset om exakt fyra år, sader Trump och upprepade sedan det inkorrekta påståendet att han själv vann i det senaste valet.

Sedan levererade han en publikfriare:

– Jag kanske till och med bestämmer mig för att ställa upp och slå dem en tredje gång.

Började här

Trump – avstängd från Twitter på livstid och med flera brottsutredningar hängande över sig – har hållit låg profil sedan han checkade ut från Vita huset den 20 januari.

Söndagens tal på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando i Florida är Trumps första större framträdande i offentlig miljö sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern. Det var på ett sådant möte som affärsmannen Trump tog sitt första stora kliv mot politiken 2011.

Attacken mot Kapitolium och den efterföljande riksrätten har orsakat splittring bland konservativa, som inte är överens om hur man ska hantera ex-presidenten och hans inflytande. Tusentals har lämnat det republikanska partiet den senaste tiden.

Vill ena partiet

Åter i rampljuset underströk Trump att han vill se Republikanerna enas.

Dagen efter att det stod klart att Trump skulle medverka på konferensen meddelades att hans vicepresident Mike Pence avböjt att hålla tal. Deras relation har krisat sedan Pence vägrade att agera för att stoppa kongressens fastställande av Joe Bidens valseger.

Inte heller senatsledaren Mitch McConnell, som trots frikännandet i riksrätten menar att Trump bär "praktiskt och moraliskt" ansvar för stormningen, kommer att närvara.

De två högt uppsatta republikanernas frånvaro – och Trumps närvaro – tolkas av vissa som en fingervisning om vilken väg partiet kan komma att ta framöver.

Bakgrund: Trump och riksrätten

Den enda punkten i det senaste riksrättsåtalet mot Donald Trump löd "anstiftan till uppror". Det syftar på hans felaktiga påståenden om fusk i presidentvalet och det tal han höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari. Han friades av senaten.

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag. Representanthuset beslutar om riksrätt medan senaten agerar domstol.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon i riksrätten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–2020, 2021), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Vid den förra riksrätten mot Trump anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning, anklagelser han friades från. Han är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför rätta efter det att han lämnat Vita huset.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!