I lördags försökte Trump i ett en timme långt telefonsamtal pressa den högst ansvarige för delstaten Georgias val, en republikan, att "hitta" så många röster som behövs för att resultatet ska kunna bli ett annat.
Det kan ha varit den avgående presidentens sista kryphål. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, poängterar att det i den amerikanska konstitutionen står att det i slutänden är delstaterna som formellt väljer sina elektorer. Om de skulle bedöma att valet faktiskt gått korrupt till skulle de alltså i teorin kunna förbise rösterna och göra helt andra val.
– Men spelet är förlorat. Elektorerna är redan utsedda och kollegiet har röstat. Det är ett sista desperat försök att få dem att ändra sig, säger Blanck.
Fortsatt inflytande
Trump har bedrivit en systematisk kampanj för att bestrida resultatet ända sedan valdagen och telefonsamtalet är bara det senaste exemplet, säger Uppsalaprofessorn.
Han ser åtminstone två anledningar till att Donald Trump fortsätter, trots att det gjorts åtskilliga omräkningar, prövats i domstolar och inte lagts fram några tillnärmelsevis tillräckliga bevis.
– Den ena är att han fortsatt har en stark ställning inom det republikanska partiet och kommer att fortsätta spela en politisk roll även som ex-president, säger Blanck.
– De flesta ex-presidenter drar sig tillbaka, vilar lite, börjar skriva sina memoarer, har föreläsningar och startar stiftelser. De lägger sig inte i dagspolitiken och avstår från att recensera sina efterträdare. Den rollen kommer Trump inte att inträda, han kommer att fortsätta vara mycket aktiv. Då är detta ett sätt att bereda marken för en fortsatt politisk roll.
Offentliga röster
I ett sista formellt steg väntas kongressen på onsdag godkänna elektorsrösterna – och därigenom Joe Bidens valseger. En grupp republikanska senatorer har gått ihop, ställt sig på presidentens sida och ifrågasatt valresultatet.
I praktiken lär det fördröja den formella processen ett antal timmar. På längre sikt kan det avgöra om de har Trumps välsignelse eller ej.
– Det är en stor grupp i mitten som inte vågar ta ställning och det kan straffa sig. Om det tvingas fram en omröstning så blir varje ledamot tvungen att avge en offentlig röst. De som säger att valet genomförts korrekt kommer att straffas av Trump, som kommer hålla noggrann ordning på vilka de är, säger Dag Blanck.
"Vill inte vara loser"
Den andra förklaringen, som Blanck ser det, är mer personlig.
– Att förlora är det värsta som finns i hans värld, att vara en "loser". Han kan inte erkänna att han är en "loser", det går inte. Det är en psykologisk tolkning av det hela.
Han påminner också om att Trump hävdat att valsystemet varit riggat mot honom sedan länge, även innan hans egen valseger 2016.
Huruvida Trumps påtryckningar kan få några rättsliga följder är ännu oklart. Professor Blanck noterar att att presidenten blir en vanlig privatperson den 20 januari vilket hur som helst ökar möjligheterna för juridiska processer.
Det är dagen då Joe Biden svärs in som Trumps efterträdare i Vita huset.