I samband med undertecknandet förklarar president Trump att syftet med ordern är att skydda yttrandefriheten. Åtgärden ska ta ifrån it-jättar som Twitter, Google och Facebook det skydd mot rättsliga åtgärder som de åtnjuter.
Trump säger att hans regering via lagstiftning kan "avskaffa eller förändra" en lag känd som sektion 230 som i praktiken skyddar sociala medier från juridiskt ansvar för vad användare publicerar på deras plattformar. Ändringar av reglerna skulle kunna öppna för en ökning av rättsprocesser mot företagen.
Varningsflagg för Trump
Trumps ilska mot sociala medier väcktes tidigare i veckan när Twitter för första gången flaggade två av hans inlägg på plattformen med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidentens påståenden om poströstning.
– Vad de väljer att faktakontrollera eller inte är inget annat än politisk aktivism och det är otillbörligt, säger Trump.
På frågor från journalister om han överväger att stänga sitt flitigt använda Twitterkonto svarar han att han behöver en egen kanal för att bemöta "fejkmedierna"
– Om vi hade en rättvis press skulle jag göra det i en handvändning.
Hänvisar till policy
Dagen innan hade Trump reagerat genom att, på just sin favoritplattform Twitter, hota med kraftfulla åtgärder mot sociala medieföretag.
"Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster" skrev han. "Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske", fortsatte presidenten.
Twitter klargör att man flaggat presidentens inlägg i enlighet med företagets policy om val, som stadgar att användare inte får utnyttja plattformen till att manipulera eller störa val eller andra medborgerliga processer.
"Vi anser att de inläggen kan göra väljare förvirrade kring vad som krävs för att få en röstsedel och delta i valprocessen", skriver företaget med syftning på Trumps inlägg.
Facebook agerar inte
Facebook har valt att lämna ett likadant Trump-inlägg om poströstning okommenterat.
I en intervju med konservativa Fox News säger Facebookchefen Mark Zuckerberg att hans företag har en annan inställning.
– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdomare över allting som människor säger online, säger Zuckerberg.
– Generellt sett tycker jag att privata företag, särskilt dessa plattformar, inte bör vara i stånd att göra det.
Slår tillbaka
Twitters grundare och vd Jack Dorsey slår tillbaka och säger att agerande mot desinformation inte handlar om att agera sanningsdomare.
"Vår avsikt är att koppla samman information gällande motstridiga uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan göra en egen bedömning", twittrar Dorsey.
"Vi kommer att fortsätta peka på inkorrekt eller omtvistad information om val runt om i världen. Och vi kommer att erkänna och stå för eventuella misstag vi gör."