Linde är på besök i en dubbelroll, som svensk utrikesminister, men också som en del av ledartrojkan i den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.
Framför allt i det sistnämnda sammanhanget är relationen till de styrande i Ankara oerhört betydelsefull.
– De är inblandade i en rad olika utrikespolitiska och regionala frågor över hela världen: Syrien, Libyen, Nagorno-Karabach och överallt. Vi behöver prata med Turkiet direkt, konstaterar utrikesministern.
Möter minister
Huvudpunkt blir träffen med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavosoglu. Raka ord utlovas från svensk sida.
– Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och rättsstatens principer har ju gått bakåt i Turkiet och det kommer jag naturligtvis att ta upp. Jag kommer också att ta upp bland annat att en rad svenska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk media, säger Linde.
På senare tid har läget varit rejält spänt mellan Turkiet och EU-länderna Grekland och Cypern kring gränsdragningar och provborrningar i östra Medelhavet. Turkiska besked om att ett forskningsfartyg återigen ska ge sig ut till det omdiskuterade området har väckt ny ilska i Grekland.
– Turkiet agerar som störare av fred och stabilitet i området. Det är emot internationell rätt, sade Greklands utrikesminister Nikos Dendias efter EU:s utrikesministermöte i Luxemburg i måndags.
"Inte positivt"
Samtidigt diskuterade Ann Linde det spända läget med sin tyske kollega Heiko Maas.
– Vi konstaterar ju att det inte är positivt att man – efter att ha signalerat att man är på väg till en möjlig dialog – nu vänder på klacken och gör tvärtom. Det är motstridiga signaler och givetvis kommer jag att ta upp den frågan. Vi är ju angelägna om att det blir en deeskalering och en dialog och att man kan lösa de här frågorna, säger Linde.
Utöver mötet med utrikesminister Cavusoglu kommer Linde även att träffa politiker från bland annat oppositionspartiet CHP och det kurdiska HDP. Dessutom väntar möten med fackförbund och hbtq- och jämställdhetsorganisationer.