Turistländer hoppas på vaccinpass i EU

Vaccinpass – kan det vara något? Det hoppas åtminstone de stora turistländerna i Sydeuropa som vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen.

Badliv med restriktioner i Aten i maj 2020, då Greklands stränder öppnades igen efter den första vågen i coronapandemin. Arkivfoto.

Badliv med restriktioner i Aten i maj 2020, då Greklands stränder öppnades igen efter den första vågen i coronapandemin. Arkivfoto.

Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Politik2021-01-18 12:50

Initiativet kommer från Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett brev till EU-kommissionen härom veckan. Hans tanke är inte i första hand att stoppa den som inte vaccinerats, utan i stället att göra det tydligt vilka som borde få åka fritt.

"Det här kommer också att vara ett positivt incitament för att uppmuntra att folk vaccinerar sig", skriver premiärministern.

Idén har gillats på flera håll.

– För länder som Portugal eller Grekland är turismen av särskild vikt för ekonomin, konstaterade exempelvis Portugals premiärminister António Costa i förra veckan.

Toppmöte på torsdag

Frågan ska tas upp när EU-ländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte om vaccinläget via webben på torsdag kväll. Redan under måndagen diskuterades vaccinpassen även av ländernas EU-ministrar.

– Det är klart att det är viktigt att hålla koll på vilka som har blivit vaccinerade, men hur det här sedan ska användas, det får vi se, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff via webben efter mötet.

Från flera håll påpekas att det ännu är för tidigt i vaccinprocessen för att kunna kräva vaccineringsintyg. EU:s permanente rådsordförande Charles Michel varslar även om tveksamhet i länder med utbredd vaccinskepsis, där myndigheterna gärna vill betona att vaccineringen är frivillig.

– Vissa kan få intrycket att vi med ett certifikat i praktiken bestämmer att vaccineringen är obligatorisk, sade Michel i en nederländskt tv-intervju i söndags.

Bestämmer själv

Den som inte har något "vaccinpass" lär å andra sidan fortsatt kunna använda sig av intyg på nyligen genomförda covid-test.

– Om man nu inte vill vaccinera sig så kan man ändå testa sig. Det skulle kunna vara ett alternativ, säger Hans Dahlgren.

I slutändan är det samtidigt fortsatt upp till varje medlemsland att själv avgöra vem som släpps in i landet eller inte.

– Det är ingen tvekan om att vaccineringen kommer att göra det lättare att röra sig över gränserna, men hur det här sedan formellt löses när det gäller kraven för inresa från olika länder kommer ju de här länderna själva att få bestämma, säger EU-ministern.

Fakta: Coronaläget i EU

EU:s smittskyddsenhet (ECDC) samlar regelbundet in coronastatistik från medlemsländerna. För tillfället har de här länderna flest antal nya fall av covid-19 per 100 000 invånare under de två senaste veckorna:

1) Tjeckien: 1 513 fall.

2) Irland: 1 254.

3) Slovenien: 1 172.

4) Litauen: 1 005.

5) Portugal: 901.

6) Cypern: 878.

7) Sverige: 790.

...

27) Finland: 63.

Källa: ECDC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!