Turkiet: Flerårigt fängelsestraff för Demirtas

En domstol i Turkiet dömde på måndagen den tidigare ledaren för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas, till tre och ett halvt års fängelse för att ha förolämpat landets president, Recep Tayyip Erdogan.

Den turkiske oppositionspolitikern Selahattin Demirtas fotograferad under e intervju 2015.

Den turkiske oppositionspolitikern Selahattin Demirtas fotograferad under e intervju 2015.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Politik2021-03-22 21:21

Det är ett brott i Turkiet att förolämpa presidenten. Uppgiften om fängelsestraffet kommer från Demirtas advokat.

Det var i ett tal 2015 som Selahattin Demirtas sade att Erdogan under en konferens i Paris hade "fladdrat omkring från korridor till korridor" i förhoppningen att bli fotograferad tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.

Kommentaren fälldes efter att turkiska styrkor skjutit ner ett ryskt krigsplan över Syrien och de turk-ryska relationerna var bottenfrusna.

Livstid hotar

"Det enda jag ångrar i det talet är att jag sade för lite", förklarade sedan Demirtas i domstolen, enligt hans advokat.

Demirtas var en av två ledare för HDP som greps i november 2016 och anklagades för terrorism till följd av påstådda kontakter med militanta kurdiska grupper. Han har suttit fängslad i över fyra år och utöver måndagens straff på tre och ett halvt år hotas han av livstids fängelse för andra åtalspunkter.

Folkens demokratiska parti (HDP) är tredje största parti i Turkiet och har länge kämpat i motvind. Situationen har kulminerat den senaste tiden och partiet riskerar att förbjudas.

I helgen fördes HDP-medlemmen Ömer Faruk Gergerlioglu bort av polis från Turkiets parlament i Ankara. Han hade uppehållit sig där i protest efter att han i onsdags blev av med sin status som parlamentsledamot.

Internationella reaktioner

Åklagare hävdar att HDP har kontakter med den av EU och USA terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, vilket förnekas av partiet.

Turkiets hot om att förbjuda HDP har väckt skarpa reaktioner från USA, Tyskland och EU.

I december uppmanade Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna Turkiet att omgående frige Selahattin Demirtas.

Senast under måndagen stod Turkietfrågan högst upp på dagordningen när EU:s utrikesministrar höll möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!