Om siffrorna från vallokalsundersökningen som genomförts av public service-kanalen MDR stämmer är det en ökning med mer än sex procentenheter jämfört med senaste delstatsvalet 2016 för CDU. Flera vallokalsundersökningar visar liknande resultat.
Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) – som lokalt i Sachsen-Anhalt är mer radikalt än vad partiet är nationell nivå – ser återigen ut att bli näst största parti med 22,5 procent av rösterna, ett tapp på knappt två procentenheter jämfört med valresultatet 2016.
Såg ut att ligga jämnt
Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger att de preliminära siffrorna pekar mot en överraskande stor framgång för CDU – med en brasklapp för att valdeltagandet på förhand såg ut att bli lågt.
– Många hade nog hoppats på det, men ändå inte riktigt kunnat ana det, säger han och refererar till att CDU såg ut att ligga jämnt med AFD i opinionsmätningarna.
CDU har styrt Sachsen-Anhalt i en koalition med Socialdemokraterna (SPD) och De gröna under de fem senaste åren. SPD tappar enligt vallokalsundersökningen 2 procentenheter sedan 2016, till 8,5 procent, medan De gröna ökar drygt 1 procentenhet till 6,5 procent.
Ny koalition
Enligt de preliminära siffrorna får liberala FDP strax över 6 procent. Därmed verkar partiet klara femprocentsspärren, som man missade med endast 0,1 procent 2016.
Det öppnar dörren för en ny allians mellan kristdemokratiska CDU, socialdemokratiska SPD och liberala FDP på lokal och även nationell nivå, säger Lindahl.
– Kristdemokraterna skulle kunna markera på delstatsnivå att man kanske inte är så pigg på att ta med De gröna i en framtida förbundsregering och att man i stället tar med liberalerna. Om SPD och liberalerna går med på det i Sachsen-Anhalt finns det rimlig tanke på att de skulle kunna gå med på det på förbundsnivå också.
Kan inte andas ut
Trots att delstaten är liten till storleken kan valresultatet i Sachsen-Anhalt, belägen i den tidigare östtyska delen av landet, få konsekvenser på större skala. Detta då det är det sista delstatsvalet inför höstens parlamentsval och därmed ger en fingervisning om var CDU står under den relativt nyvalde partiledaren Armin Laschet.
Hans föregångare på partiledarposten, Angela Merkel, har varit förbundskansler sedan 2005. Hon avgår efter valet i september.
TT: Kan Armin Laschet andas ut nu?
– Nej, det kan han inte. Men det var i alla fall ett positivt utfall för CDU. Jag tror att det är en personlig framgång för den sittande ministerpresidenten Reiner Haseloff. Han har, mer än Laschet, lyckats trumma ihop väljarstödet, säger Lindahl.
Noterbart är även att vänsterpartiet Die Linke ser ut att tappa mer än fem procentenheter jämfört med 2016 till 11 procent.