Tyst om Bidens seger – men nu grattar Erdogan

Att gratulera vinnaren i ett amerikanskt presidentval hör till god sed i internationell politik. Men från världens mer auktoritära ledare är det fortsatt väldigt tyst kring det kommande maktskiftet i Vita huset. Fast nu har Turkiets president lyckönskat Joe Biden – och tackat Donald Trump.

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med USA:s dito Donald Trump under ett möte i juni 2019.

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med USA:s dito Donald Trump under ett möte i juni 2019.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Politik2020-11-10 13:10

Han har uttryckt sig beundrande kring hårdföra världsledare, sått split i internationella samarbeten och uttryckt förakt för multilateralism. Under Donald Trump har USA:s utrikespolitik omformats i en mer isolationistisk riktning som brutit mot den linje som gällt sedan andra världskrigets slut.

Med Joe Biden i Vita huset väntas en återgång till ett mer traditionellt agerande av USA på den internationella spelplanen. Och det är dåliga nyheter för de diktatorer och demagoger som kanske inte alltid har varit överens med Trump – men som har gynnats av hans splittrande utrikespolitik. Missnöjet märks inte minst i oviljan att gratulera Biden till segern i presidentvalet.

Här är några exempel:

Kina

Trots vass retorik under valkampanjen 2016 gratulerade Kinas president Xi Jinping Trump till segern och framhöll sitt hopp om stabila och sansade relationer. Ledarna träffades över chokladkaka och sorbet på Trumps semesteranläggning Mar-a-Lago 2017, men den försonliga tonen blev kortvarig. De senaste åren har relationerna försämrats kraftigt med handelskrig och virusskammande.

Men trots bilateralt bottennapp har Peking undvikit att kommentera Bidens seger. I måndags meddelade utrikesdepartementet att Kina skulle agera i enlighet med "internationell praxis" men i övrigt duckade man frågan. För Peking är splittring och kaos i USA kommunistpartiets bästa argument för sitt eget system.

Ingen större policyförändring väntas dock under Biden. Han har uttalat sig kritiskt om att Trump inledningsvis omfamnade Xi och vill samarbeta med allierade för tuffa tag mot Kina.

Ryssland

Det tog bara timmar innan Kreml gratulerade Trump till valsegern 2016 – men Rysslands president Vladimir Putin har inte slängt sig på telefonen för att framföra samma budskap till Biden. I måndags meddelade talespersonen Dmitrij Peskov att Moskva kommer att invänta ett officiellt valresultat innan man ger någon kommentar.

Trump bröt mot USA:s tidigare tuffa linje mot Ryssland och uttryckte en beundran för Putin som fick medier att prata om en "bromance". Att Ryssland drogs in i ett inrikespolitiskt bråk om valpåverkan i USA var dock en mardröm för Putin och känslorna svalnade även om Trump har vägrat att prata illa om den ryske presidenten.

Med Biden i Vita huset väntas en tuffare linje mot Ryssland, kanske i form av sanktioner. I en intervju har han sagt att Ryssland är det största hotet mot amerikansk säkerhet. Moskva lär inte heller hurra över att Biden väntas lappa ihop relationen med försvarsalliansen Nato.

Turkiet

Som presidentkandidat hyllade Trump det hårdföra efterspel som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ägnat sig åt efter kuppförsöket. Och som president gratulerade han honom till segern i den omstridda folkomröstning som gav Erdogan mer makt.

Men om Trump har sett mellan fingrarna när det gäller Ankaras aktiviteter väntas en annan hållning under Biden – som har uttryckt oro kring Turkiets agerande och kallat Erdogan autokrat. Den turkiske presidenten kontrade med att kalla Biden för interventionist.

Men på tisdagen gratulerade Erdogan ändå Biden och manade till närmare relationer mellan de två Natoländerna.

"Jag gratulerar er till valframgången och uttrycker min uppriktiga önskan om fred och välfärd för det amerikanska folket", hette det i hans uttalande enligt AFP.

Senare på dagen tackade han Trump för dennes "varma vänskap".

"Oavsett hur det officiella valresultatet bekräftas, är jag tacksam för er ärliga och beslutsamma vision om utvecklingen för relationen mellan Turkiet och USA", hälsade Erdogan.

Nordkorea

Trump har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid tre tillfällen och de har båda beskrivit sin relation som speciell. Och det är ingen hemlighet vem det slutna landet vill se i Vita huset. Statliga nordkoreanska medier har beskrivit Biden som en "galen hund" som borde slås ihjäl och har mött hans seger med tystnad.

Biden har kritiserat Trumps hantering av Nordkorea. Bedömare är överens om att de uppmärksammade mötena mellan Kim och Trump inte har påverkat Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Brasilien

Den högernationalistiska president som har kallats ”Tropikernas Trump” har ännu inte gratulerat Biden. Brasiliens Jair Bolsonaro hade hoppats på omval för Trump och hans företrädare har sagt att en gratulation kommer att komma när "tidpunkten är rätt".

Precis som Trump har Bolsonaro gjort sig känd för polariserande uttalanden och han har tonat ned allvaret i coronapandemin – trots att Brasilien är ett av de länder som har drabbats hårdast. Nu förlorar han en allierad i Vita huset och istället väntas en amerikansk president som lägger större vikt vid mänskliga rättigheter och klimatet.

Fakta: USA:s utrikespolitik

Amerikanska presidenter har genomgående stött tanken på USA som frihetens och demokratins fanbärare.

Det har tagit sig olika uttryck. George W Bush (2001–2009) drev en hård antiterrorkampanj medan Barack Obama (2009–2017) i högre grad satsade på multilateral samverkan och diplomati. Men överlag har det rått enighet om att USA ska ha en ledarroll och att samarbete är eftersträvansvärt med stöd av internationella regelverk och organisationer.

Det förändrades när Donald Trump tillträdde som president 2017 och slog an en starkt nationalistisk och isolationistisk ton. Han uttrycker förakt för multilateralism, markerar avstånd mot allierade i Nato och EU och har rivit upp eller krävt omförhandling av internationella avtal rörande frihandel och miljö.

Trump har inte varit så intresserad av att upprätthålla goda förbindelser med USA:s traditionellt närmaste allierade. Han har bland annat ensidigt infört handelstullar och hamnat i öppet gräl med ledare för andra ledande västländer. Samtidigt intar han en välvillig hållning till vissa odemokratiska stater och deras i några fall nästan enväldiga ledare.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!