Efter nästan ett år av förberedelser börjar nu den verkliga dusten för asyl- och inrikeskommissionären Ylva Johansson.
Torsdagens möte med EU-ländernas inrikesministrar är första ordentliga genomgången av hur länderna ser på de nya förslagen.
– Jag är inte naiv. Vi kommer inte att nå en situation där alla länder eller alla partier i EU-parlamentet har samma syn på migration och invandring, men jag tror det är möjligt att nå en överenskommelse om mina förslag, säger Johansson till TT och Ekot i Bryssel.
Möts i november
In i det sista hoppades ministrarna kunna träffas fysiskt för att diskutera planerna. På grund av coronaläget blev det dock till sist "bara" i form av ett webbmöte.
Det hindrar ändå inte ministerrådets ordförandeland Tyskland från att hoppas på framsteg under hösten.
Inrikesminister Horst Seehofer söker i första hand enighet om vissa grundprinciper, bland annat om den snabbuppdelning som ska skilja ut merparten av de ekonomiska migranterna redan vid gränsen och den nya formen av "solidaritet" – där alla EU-länder ska hjälpa till med att antingen ta hand om asylsökande eller se till att skicka hem sådan som fått avslag.
– Vårt mål är att nå en politisk överenskommelse före årsskiftet om de viktigaste delarna i paketet, säger Seehofer på sin presskonferens efteråt och utlovar ett extrainsatt ministermöte i november för att ge länderna chans att diskutera med varandra i samma rum.
Stark vilja?
Både Seehofer och Johansson är optimister.
– Det var en uppmuntrande diskussion. Det är väldigt tydligt att vi behöver det här samarbetet och en kompromiss i migrationspolitiken. Medlemsländerna var väldigt villiga att börja förhandla, säger Johansson på presskonferensen.
– Viljan finns där – och den är stark, hävdar Seehofer.