USA bjuder in Putin och Xi till klimatträff

USA:s president Joe Biden bjuder in Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin till ett digitalt toppmöte om klimatfrågor. Även Danmarks och Norges regeringschefer är inbjudna, men inte statsminister Stefan Löfven.

President Joe Biden vid Air Force One.

President Joe Biden vid Air Force One.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Politik2021-03-26 21:27

Vita huset publicerade på fredagen en lista på 40 stats- och regeringschefer som bjuds in till mötet.

"Sverige har inte fått någon inbjudan, men skulle den komma är vi förstås redo att bidra med våra kunskaper och vårt starka engagemang i klimatfrågan", skriver Mikael Lindström, pressekreterare hos Stefan Löfven, till TT.

"Glädjande" engagemang

Joe Biden säger att han ännu inte har talat personligen med Xi Jinping eller Vladimir Putin. Till journalister säger Biden att "de vet att de är inbjudna" till klimattoppmötet, som USA planerar till den 22 april.

Bidenregeringen vill flytta upp klimatdiskussionen på den inhemska politiska dagordningen, samt öka det internationella samarbetet.

Att den nya amerikanska regeringen tydligt engagerar sig för att bekämpa klimatkrisen är glädjande, skriver Mikael Lindström till TT:

"Sverige hoppas att mötet blir en framgång för att öka ambitionen i det globala klimatarbetet."

Dialog trots osämja

Uttalandet om viljan att få med Kina och Ryssland gjordes utanför Vita huset i Washington DC inför Bidens avfärd till sitt privata hem i Delaware.

Den amerikanske presidenten hoppas på en konstruktiv dialog med stormakten Kina om klimatet, och likaså med Ryssland, trots skarpa motsättningar mellan länderna i andra frågor.

Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att statsminister Mette Frederiksen (S) finns bland dem som inbjudits till toppmötet.

På listan finns även Norges statsminister Erna Solberg (H).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!