– Underrättelseverksamheten bedömer med stor säkerhet att tjänstemän vid Rysslands säkerhetstjänst FSB använde ett nervgift känt som novitjok, för att förgifta den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj den 20 augusti 2020, säger en högt uppsatt amerikansk myndighetsföreträdare till medier.
En annan högt uppsatt myndighetsföreträdare säger till AFP:
– Vi skickar en tydlig signal till Ryssland om att användning av kemiska vapen får tydliga konsekvenser.
Bland de sju ryssarna som nu blir föremål för USA:s sanktioner finns Aleksandr Bortnikov, chefen för säkerhetstjänsten FSB samt de vice försvarsministrarna Aleksej Krivorutjko och Pavel Popov.
President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger i ett uttalande att USA:s sanktioner inte kommer att vara framgångsrika.
"Svaret kommer att vara uppenbart, en sådan politik uppnår inte sina mål", säger Peskov.
Internationell utredning
Sedan tidigare har även EU infört sanktioner med anledning av förgiftningen av Navalnyj. Sex ryska tjänstemän, med FSB-chefen i spetsen samt det statliga ryska forskningsinstitut som ansvarar för förstörandet av kemiska vapen sattes upp på en sanktionslista i mitten av oktober.
Nu får de sällskap av ytterligare fyra topptjänstemän som drabbas av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i unionen. Den här gången handlar det om riksåklagaren Igor Krasnov, det ryska nationalgardets chef Viktor Zolotov, kriminalvårdschefen Aleksandr Kalasjnikov samt Aleksandr Bastrykin, som leder Rysslands mäktiga särskilda utredningskommitté, Sledkom.
Två framträdande människorättsexperter som är knutna till FN efterfrågade nyligen en internationell utredning av förgiftningen av Navalnyj. Agnès Callamard, som bland annat utrett mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, och Irene Khan, expert på yttrandefrihet, betonade då vikten av att gå till botten med händelsen för att kunna utkräva ansvar.
Förgiftades på flygplan
Navalnyj blev akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari.
Han greps direkt på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland.
USA och EU kräver att Ryssland friger Navalnyj.