USA: Iransk atombomb kan snart vara veckor bort

Om Iran fortsätter att bryta mot sina åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal är det snart en fråga om veckor innan landet kan ha skaffat tillräckligt med höganrikat uran för att framställa en atombomb. Den varningen framför USA:s utrikesminister Antony Blinken.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Foto: Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Politik2021-06-07 22:20

– Det är fortsatt oklart huruvida Iran är intresserat av och redo att göra vad som krävs för att återgå till att följa avtalet, säger Blinken.

– Samtidigt rullar (kärnenergi-)programmet på i rasande fart. Ju längre det här pågår, desto snabbare krymper tiden som skulle krävas. I bästa fall rör det sig om några månader, att döma av offentliga rapporter, men om det fortsätter i den här takten pratar vi veckor, fortsätter han.

I april inledde USA och Iran indirekta förhandlingar i Wien, med EU-diplomater som ombud. Målet med samtalen är att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Avtalet har hängt löst sedan den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump drog USA ur överenskommelsen 2018 och återinförde sanktioner mot Iran.

Enligt kärnenergiavtalet får Iran bland annat bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent. Iran ser sig dock inte bundet av överenskommelsen sedan USA drog sig ur det.

På torsdag fortsätter samtalen, bara åtta dagar före det iranska presidentvalet den 18 juni, där den hökaktige chefsdomaren Ebrahim Raisi är segertippad.

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!