USA:s försvarsminister på besök i Afghanistan

USA:s försvarsminister Lloyd Austin besökte Afghanistan under söndagen. Enligt sedvanlig rutin meddelades inte besöket i det krigshärjade landet i förväg.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin, till vänster, på ett möte med Afghanistans president Ashraf Ghani i den afghanska huvudstaden Kabul under söndagen.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin, till vänster, på ett möte med Afghanistans president Ashraf Ghani i den afghanska huvudstaden Kabul under söndagen.

Foto: AP/TT

Politik2021-03-21 16:51

Men besöket äger rum i ett läge när det råder stor osäkerhet om den fortsatta amerikanska närvaron i landet. USA:s tidigare president Donald Trump beslöt i november förra året att 2 000 soldater ska lämna Afghanistan före första maj i år. Beskedet var en följd av en överenskommelse mellan talibanerna och USA i februari förra året. Men hur detta tillbakadragande ska gå till är fortfarande oklart.

– Det blir upp till min chef att bestämma, sade Lloyd Austin fåordigt till journalister efter att han hade träffat den afghanske presidenten Ashraf Ghani i huvudstaden Kabul.

På Twitter skrev Austin att han reste till Afghanistan för att "lyssna och lära".

Villkoren för överenskommelsen förra året var att talibanerna skulle inleda samtal med Afghanistans regering och samtidigt hålla terrorgrupperna al-Qaida och IS borta från sina områden. Men det går trögt med samtalen och våldsdåden har inte upphört

USA:s president Joe Biden sade i förra veckan att kommer bli "mycket svårt" genomföra tillbakadragandet före den första maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!