Utan Trump är "smekmånaden över för Israel"

Överöst av Trumps politiska gåvor har Benjamin Netanyahu fått hjälp att vinna val. Med Joe Biden väntar en annan relation mellan USA och Israel.
–Smekmånaden är över, säger analytikern Aaron David Miller till TT.

Två allierade som står varandra nära: USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Jerusalem 2017.

Två allierade som står varandra nära: USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Jerusalem 2017.

Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Politik2020-12-07 05:35

Benjamin Netanyahus Twitterkonto pryds fortfarande av en bakgrundsbild på honom och Donald Trump i matchande slipsar. Få världsledare har stått USA:s president så nära som den israeliske premiärministern har gjort de senaste fyra åren. Han har gått till val med kampanjbilder där han skakar hand med Trump och har stärkts av den Israelpolitik som drivits från Vita huset.

– USA har under Trump överöst Israel med en rad historiska beslut och bett om väldigt lite i utbyte, säger Aaron David Miller som är knuten till tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

– För Trump har det varit ett sätt att säkra politiskt stöd. Det har också handlat om fåfänga, att vara den amerikanska president som tagit beslut som ingen tidigare gjort.

Politiskt lyft

Trump har gett sitt stöd till israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken, erkänt Israels suveränitet över Golanhöjderna och Jerusalem som Israels huvudstad, samt flyttat USA:s ambassad dit. Dessutom fryst bistånd till FN:s organ för palestinska flyktingar och förgäves försökt att pressa palestinierna in i ett fredsavtal där israelerna framstod som de största vinnarna.

Med USA:s hjälp har Israel också kommit överens om normaliserade relationer med arabstaterna Bahrain, Förenade arabemiraten och Sudan – även om det inte bara är Trumps förtjänst utan något som åtminstone delvis var på gång redan innan.

– Allt detta har inneburit ett stort politiskt lyft för Netanyahu, som befinner sig under hård press på hemmaplan, säger Miller som tidigare varit Mellanösternförhandlare åt flera amerikanska regeringar.

Hårt pressad

I januari väntas korruptionsrättegången mot Netanyahu fortsätta. Men redan nu översköljs han av kritik för sin hantering av pandemin och att över en miljon israeler är arbetslösa. Nästan dagligen anordnas protester.

– Det finns ett generellt missnöje. Men allt som Trump har gjort har hjälpt Netanyahu att visa sig oumbärlig i relationen Israel-USA, säger Miller.

– Men Trump har försvagat USA:s rykte utomlands och i och med det försvagat Israel. Biden kommer att vara bättre för Israel när det gäller ett bredare amerikanskt stöd för den judiska staten, med en utrikespolitik som kommer att gynna Israels säkerhet.

Inte bara positivt

För även om Netanyahu har beskrivit sin amerikanska kollega som den bästa vän Israel har haft i Vita huset finns det många som inte är fullt lika positiva. Vissa menar att den spända relationen med Iran, beslutet att dra USA ur kärnenergiavtalet samt det sargade förhållandet till palestinierna framförallt har skadat säkerheten.

– Det råder förvisso en ganska stor konsensus i Israel om Iranavtalet, där militäretablissemanget delvist är enigt med Netanyahu om Iran och möjligheten att de fortsatte att utveckla påstådda kärnvapen, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Men sedan finns det militärstrateger och oppositionspolitiker som menar att det inte har varit positivt för Israel när Israel-Palestina-frågan inte har funnits på dagordningen. Att det för att skapa säkerhet måste till någon form av pågående samtal med palestinierna.

Israel och USA är långvariga allierade och deras samarbete är en strategisk tillgång för båda parter. Och vissa av Trumps politiska gåvor till Netanyahu kommer troligtvis att överleva maktskiftet. Men Biden kommer förmodligen inte att vara fullt lika tillmötesgående i känsliga frågor om palestinier, israeliska bosättningar och relationerna med Teheran. Han har sagt att han vill gå in i kärnenergiavtalet igen, vilket kan komma att orsaka spänningar i de amerikansk-israeliska relationerna.

Ingen ambassadflytt

Sett till personerna i Bidens utrikespolitiska team väntar sannolikt en amerikansk linje som är mer förenlig med mittenfåran än högerflanken i den israeliska politiken, enligt Schierenbeck. Hon tror inte att Biden kommer att flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, men troligtvis återuppta biståndet till palestinierna genom FN.

– Biden är tydligare för en tvåstatslösning. Hans regering kommer säkert att försöka få i gång samtalen igen, även om signalerna inte är så hoppfulla, säger Schierenbeck.

– Relationerna mellan USA och Israel kommer att gå tillbaka till mer av hur de var innan Trump. Men de kommer inte att vara lika frostiga som mellan Barack Obama och Netanyahu, utan bättre än så.

Fakta: Några av Trumpstyrets beslut rörande Israel

Här är några av de beslut som har tagits under USA:s president Donald Trump och hans regering, som på ett eller annat sätt har påverkat Israel.

* Erkänt Jerusalem som Israels odelade huvudstad och flyttat USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

* Gett sitt stöd till Israel att annektera Jordandalen och bosättningar på ockuperad palestinsk mark, vilket strider mot internationell rätt.

* Fryst biståndet till FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA).

* Dragit USA ur det internationella kärnenergiavtalet JCPOA med Israels ärkefiende Iran.

* Erkänt israelisk överhöghet över Golanhöjderna.

* Drivit på för de så kallade Abrahamavtalen om normaliserade relationer mellan Israel och Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan.

* Stängt den palestinska paraplyorganisationen PLO:s kontor i Washington DC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!