– Låt oss hoppas att det här är början på slutet på den här plågan för vårt land.
Orden är Mahmoud Hassouns, läkare och chef över intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Rafik Hariri i Beirut, där kampen mot coronaviruset outtröttligt pågår. Enligt nyhetsbyrån AFP är han den första personen i Libanon att få en spruta med vaccin.
Den första omgången med 28 500 doser landade i den libanesiska huvudstaden i lördags. Vaccinet distribueras genom stöd från Världsbanken, som också kommer att övervaka så att det går till de människor som behöver det allra mest.
"Bästa presenten"
Utarbetade läkare hoppas nu på att trycket ska lätta på sjukhusen, som det senaste året har tyngts av ekonomisk kris, den förödande explosionen i hamnen i Beirut och nu senast en smittspridning av coronaviruset som är bland de värsta i Mellanöstern.
"Den bästa presenten någon kan få på alla hjärtans dag" konstaterar Firass Abiad, chef för Rafik Hariri-sjukhuset, på Twitter.
Intensivvårdsavdelningarna runt om i Libanon har den senaste tiden varit belagda till nästan 90 procent och i Beirut till 100 procent, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Den tillförordnade hälsoministern Hamad Hassan beskriver det som "en dröm som går i uppfyllelse" att vaccinet har anlänt Libanon – nästan ett år efter det att det första fallet av covid-19 upptäcktes. Han har lovat att alla ska få en dos så småningom, i ett försök att stilla oron över att politiker ska gå före i kön i det genomkorrupta landet.
Vårdpersonal prioriteras
Premiärminister Hassan Diab håller sig till samma linje.
– I dag är det inte min tur, sade 61-åringen när han besökte Rafik Hariri-sjukhuset i samband med att vaccineringen drog i gång.
– Vi prioriterar vårdsektorn, som har gjort stora uppoffringar och som vi måste ge allt skydd som finns så att de kan fortsätta med sin uppgift och skydda människor.
Hälso- och sjukvårdspersonal på tre sjukhus i Beirut kommer att få sin första dos på söndagen. Därefter går turen över till människor över 75 år.
Libanon har omfattats av utegångsförbud dygnet runt i nästan en månad – där varor endast har kunnat beställas för hemkörning och undantag bara har godkänts om det ansetts vara absolut nödvändigt.
Men från den 8 februari har Libanons regering gradvis börjat lätta på restriktionerna.