Vallimbo i Rumänien – premiärministern avgår

Rumäniens premiärminister har satt segerropet i halsen dagen efter valet – och avgår. Han nådde inte de framgångar han hade tänkt sig och det är ännu inte givet vilka som får lov att bilda regering.

Rumäniens premiärminister Ludovic Orban avgår. Han ledde inte Nationalliberala partiet till det större mandat som han hoppats på, men någon av hans kollegor kan mycket väl få ta över tömmarna.

Rumäniens premiärminister Ludovic Orban avgår. Han ledde inte Nationalliberala partiet till det större mandat som han hoppats på, men någon av hans kollegor kan mycket väl få ta över tömmarna.

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Politik2020-12-07 20:50

När några vallokalsundersökningar offentliggjordes på måndagskvällen utropade premiärminister Ludovic Orban seger å sin mitten-högerkoalitions vägnar. Mycket tydde på att den skulle få tillräckligt mandat för en ny regeringsbildning.

Men socialdemokratiska PSD vann överraskande nog flest röster, trots ett jättetapp, och ser i teorin ut att kunna samla tillräckligt stöd för att få försöka.

"Nationens intresse"

Orban tar för egen del ett steg tillbaka och meddelar sin avgång.

– Mitt beslut bör med all tydlighet visa att jag inte klamrar mig fast vid någon position. För mig kommer nationens intresse före partiets och mitt personliga, säger han i ett tv-sänt tal.

Avgången signalerar att Ludovic Orban inte anser sig ha fått tillräckligt med stöd i ryggen för att fortsätta leda regeringen. Åtminstone fram till och med pandemin förväntades hans Nationalliberala partiet (PNL) rycka fram rejält.

– Jag hoppas att mitt liberala parti får makten att framföra nästa premiärminister, säger han i sitt framträdande.

PSD ser ut att landa på omkring 30 procent av rösterna och PNL på omkring 25.

Presidenten tydlig

President Klaus Iohannis väntas tillfälligt lämna över ansvaret till någon minister medan han sonderar vilka som har störst möjlighet att samla en majoritet bland parlamentsledamöterna och senatorerna.

Som han ser det är det inte aktuellt att lämna över stafettpinnen till PSD. Det gamla maktpartiets senaste mandatperiod präglades av korruptionsanklagelser, protester mot kontroversiella rättsreformer och en ständig maktkamp med Iohannis.

"En mitten-högerkoalition som kan föreslå en regeringsbildning håller snabbt på att utkristalliseras", säger presidenten i ett uttalande.

Om PNL får bilda parti i slutänden så lär det vara med ett skört underlag, där den växande partialliansen USR-Plus väntas kräva allt hårdare tag med korruption.

Fakta: Rumänien

Rumänien ligger i sydöstra Europa, är till ytan ungefär lika stort som Norrland och gränsar till Moldavien i nordost, Ukraina i nord och öst, Ungern och Serbien i väst samt Bulgarien i söder. Landet är EU:s sjunde största sett till folkmängden, med 19,5 miljoner invånare, varav runt två miljoner i huvudstaden Bukarest.

Landet var ett kungarike fram till andra världskriget, men hamnade sedan under en kommunistisk regim – från 1965 ledd av den allt mer enväldige diktatorn Nicolae Ceausescu – fram till 1989.

Rumänien blev medlem i Nato den 29 mars 2004 och i EU den 1 januari 2007.

President sedan december 2014 är Klaus Iohannis, född 1959.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!