Lättnaden och glädjen var tydlig i både Gaza och i Israel sedan vapenstilleståndet trätt i kraft natten till fredagen. Omvärlden ser med viss förhoppning om att uppgörelsen kan vara ett steg framåt i förhandlingar och kanske kan leda till "en genuin lösning", för att citera USA:s president Joe Biden.
Många bedömare tror att eldupphöret kommer att hålla, trots uppgifter om oroligheter med stenkastning vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem på fredagen, en av de platser som står i mitten av konflikten.
De politiska utspelen från konfliktsidorna började åter prägla tonen mellan Israel och det av bland annat EU terrorstämplade Hamas som styr i Gaza.
"Exceptionell insats"
Båda sidor säger att de är segrare i en konflikt, där inte minst civilbefolkningen varit förlorare och offer.
– Vi nådde våra mål i insatsen, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och betecknar Israels bombräder som en "exceptionell framgång".
– Allmänheten vet inte allt, inte heller Hamas vet allt, sade Netanyahu i en kommentar vad Israel uppnått i den militära insatsen.
Enligt Israel har över 200 personer dödats i Gaza i bombräderna, varav 25 var militära befälhavare.
Gazas hälsomyndighet uppger att 243 personer dödats i Gaza under de israeliska bombräderna som pågick i elva dagar.
Israeliska myndigheter har bekräftat tolv dödsfall I israel i det massiva raketregn som avfyrats från Gaza.
Hamas ledning ser också konflikten som en framgång.
I staden Gaza höll Khalil al-Hayya, näst högste medlem i Hamas politiska gren på Gazaremsan, ett tal i vilket han lovade att bygga upp bostäder som förstörts i israeliska flygräder.
– Det råder segeryra, sade han inför tusentals anhängare.
Moskéernas högtalare hade då trumpetat ut "seger över ockupanterna (Israel)".
Egypten medlade
Avgörande i medlingen för ett vapenstillestånd var Egypten och landets president Abd al-Fattah al-Sisi. I förhandlingarna har Egypten utnyttjat landets regionala och strategiska betydelse: löften om att öppna gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten samt erbjudande om 500 miljoner dollar – 4,2 miljarder kronor – för återuppbyggande av Gazas raserade infrastruktur.
Egypten har sagt att man kommer att skicka två delegationer till regionen som ska övervaka eldupphöret.
USA och president Bidens administration tog också ett aktivt ansvar för att få parterna att stilla vapnen, där FN och flera västmakter deltog i påtryckningarna.
Men de finstilta frågorna i det villkorslösa eldupphöret är fortfarande otydliga, osäkra och möjligen olösliga.
Båda sidor varnar för att den andra sidan måste hålla sin del av avtalet för att överenskommelsen ska hålla. Ezzat El-Reshiq, talesperson för Hamas politiska gren, säger att man kommer att behålla "fingret på avtryckaren".
Reserestriktioner lyfts
– Det är sant att kampen tar slut i dag men Nethanyahu och hela världen bör veta att vi kommer att fortsätta att låta motståndsrörelsens kapacitet växa.
På den israeliska sidan lyftes lokala reserestriktioner och motorvägar öppnade i närheten av Gazaremsan, enligt uppgifter i tidningen Times of Israel. Skolor höll dock fortsatt stängt och det låg skepsis i luften.
– Det är bra att konflikten tar slut, men tyvärr känns det inte som att det kommer att dröja länge innan nästa eskalering, säger Eiv Izyaev, en mjukvaruutvecklare i Tel Aviv, till Reuters.
Flera politiker kritiserar Netanyahuregeringen för uppgörelsen. Oppositionsledaren Yair Lapid, som i nuläget försöker bilda regering i det politiskt turbulenta Israel, twittrar att "militären lyckades med sin uppgift men regeringen misslyckades". Och högerorienterade Gideon Saar, som leder partiet Tikva hadasha (Nytt hopp), kallar uppgörelsen "generande".
– (Vi har) den bästa underrättelsetjänsten och bästa flygvapnet i världen och allt Netanyahu lyckades få från Hamas var ett förutsättningslöst eldupphör, säger han enligt Times of Israel.