Varning för vaccinbedragare

En hel miljard extra vaccindoser har erbjudits till allehanda regeringar inom EU. Fast om doserna verkligen existerar är en annan sak.

En vaccindos mot covid-19 under utdelning. Inom EU varnas nu för allehanda bedrägeriförsök när länder och regioner erbjuds vaccin som inte finns. Arkivfoto.

En vaccindos mot covid-19 under utdelning. Inom EU varnas nu för allehanda bedrägeriförsök när länder och regioner erbjuds vaccin som inte finns. Arkivfoto.

Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Politik2021-03-02 11:31

Erbjudandena, till ett totalt värde av 14 miljarder euro, härrör från diverse bedragare som försöker tjäna pengar på pandemin.

– Det här är ganska omfattande. Det skickar ett erbjudande, men i verkligheten finns inga sådana vaccin från vad vi har sett hittills, säger Ville Itälä, chef för EU:s antibedrägerienhet Olaf, till nyhetsbyrån Reuters.

Utredning pågår bland annat i Italien där regionen Veneto fått erbjudande om att köpa vaccin från oklar källa. Än så länge säger sig dock Olaf inte känna till något fall där någon verkligen blivit lurad av bedragarna.

Falska vaccin?

De stora vaccintillverkarna har samtidigt bedyrat att man inte säljer vaccin på annat håll.

– Det finns absolut ingen andrahandsmarknad från vår sida. Vi betjänar endast medlemsländerna, sade exempelvis Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i ett webbmöte i EU-parlamentet i förra veckan.

Olaf-chefen Itälä, med bakgrund som inrikesminister i Finland 2000‒2003, varnar samtidigt för att även falska vaccin riskerar att dyka upp.

– Där det finns mycket pengar dyker bedragarna upp, säger Itälä till Reuters.

Långsamt

EU-kommissionen har för EU-ländernas räkning beställt över 2,6 miljarder vaccindoser mot covid-19. Långsamma leveranser och produktionsproblem har samtidigt orsakat stor irritation i flera av medlemsstaterna.

Länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har vänt sig till Kina och Ryssland för att införskaffa extradoser. Österrike och Danmark är i sin tur på väg att inleda ett samarbete med Israel för att försäkra sig om mer framtida vaccin.

– Jag betraktar inte det här som att vi bryter oss ut ur det europeiska samarbetet. Det föreslår jag heller inte. Men vi ska pröva andra idéer och strategier också, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Fakta: Vaccinering i EU

Fram till den 2 mars har 30,6 miljoner covid-19-vaccineringar gjorts i de 27 EU-länderna.

Längst fram när det gäller utdelandet av en dos ligger Malta, där 10,1 procent av befolkningen fått sin första dos, följt av Danmark (8,8 procent), Finland och Cypern (båda 7,7 procent). Sverige ligger på elfte plats bland de 27 (5,8 procent)

Räknar man in utdelandet av båda doserna ligger Malta på 4,2 procent, följt av Danmark (3,9), Polen (3,8) och Irland (3,5). Sverige ligger på tionde plats (3,0).

EU-kommissionens mål är att 70 procent av den vuxna befolkningen ska ha vaccinerats före sommarens slut.

Källa: ECDC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!