Vicepresidenten – viktig eller värdelös?

Det är dags för Kamala Harris att äntra scenen på riktigt – natten mot torsdag talar hon på Demokraternas konvent och nästa dag väljs hon formellt till partiets vicepresidentkandidat. Frågan är vilken roll hon kommer att spela i den amerikanska valrörelsen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans parhäst, vicepresidentkandidaten Kamala Harris.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans parhäst, vicepresidentkandidaten Kamala Harris.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Politik2020-08-19 19:41

Det är ett av de äldsta skämten inom amerikansk politik – hur värdelöst vicepresidentens jobb är.

Den allra första vicepresidenten John Adams yttrade de bevingade orden: “Jag är ingenting, men jag kan bli allting”.

Senare blev Adams USA:s president.

"Försvinner in i ett svart hål"

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, anser också att vicepresidentkandidaten är av föga betydelse.

– Medieuppmärksamheten är enorm kring utnämningen av vicepresidentkandidaten. Men redan efter ett par veckor tenderar uppståndelsen att lägga sig och mediernas intresse försvinner mer eller mindre in i ett svart hål, säger Dennis Goldford till TT.

Vicepresidentkandidaten har generellt sett aldrig spelat någon större roll i modern tid, enligt Dennis Goldford.

– Det finns undantag, som då Lyndon B Johnson kom att spela en avgörande roll för John F Kennedys chanser att vinna röster i Texas och därmed också vinna valet 1960, säger Dennis Goldford.

Statsvetaren Raphael Sonenshein, chef för Pat Brown Institute for Public Affairs på California State University i Los Angeles, menar å sin sida att Kamala Harris kan ha stor betydelse när det gäller att locka väljare från framför allt minoritetsgrupper och bland unga, något som är viktigt för Demokraterna inför valet den 3 november.

– De måste samtidigt förstärka varandras styrkor. Biden kan med andra ord inte strunta i att rikta sig till afroamerikaner och latinos. Samtidigt måste Harris hålla sig väl med Bidens kärnväljare, det vill säga äldre väljare och vita väljare från Mellanvästern och rostbältet, säger Raphael Sonenshein till TT.

Bidens höga ålder – viktig aspekt

Svarta ledare och representanter för kvinnorörelsen har prisat valet av Kamala Harris, som är av indisk-jamaicanskt ursprung.

Joe Biden har själv upprepat att valet av Kamala Harris i första hand inte handlar om att locka specifika väljargrupper – utan om ledarskap.

“Om Kamala Harris och jag väljs kommer vi att ärva många kriser, en splittrad nation och en värld i oordning. Vi har ingen tid att förlora. Det är just därför som jag har valt henne: Hon kommer att vara redo att leda från dag ett”, twittrade Joe Biden i samband med utnämningen.

Bidens höga ålder – han fyller 78 i november – gör också att valet av vicepresidentkandidat denna gång är viktigare, eftersom sannolikheten att Harris måste rycka in vid vacklande hälsotillstånd är desto större. Om Joe Biden väljs till president kommer han att vara den äldsta i USA:s historia som tillträder posten.

Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris.
Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris.
Fakta: Joe Biden

Under Demokraternas konvent den 17–20 augusti har Joe Biden, 77 år, formellt utsetts till partiets presidentkandidat. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania. Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Han har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan och som han åren därpå i princip varje kväll åkte hem till Wilmington för att natta. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.


Fakta: Kamala Harris

55-åriga Kamala Harris blev den blott andra svarta kvinnan i USA:s senat när hon valdes in för Kalifornien 2016.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.

2011 utsågs hon till delstatsåklagare, en post hon hade tills hon blev senator 2016.

Harris angrep Biden under Demokratiska partiets första valdebatt, men hennes egen kampanj blev kortlivad. Efter att ha dragit tillbaka sin kandidatur i december 2019 ställde hon sig officiellt bakom Biden i mars 2020.

Harris var nära vän med Joe Bidens bortgångne son Beau Biden, som tidigare var chefsåklagare i Delaware.

Källor: TT, AFP, Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om