Fler attacker mot irakiska alkoholförsäljare

Bagdads få alkoholförsäljare lever i skräck. De senaste två månaderna har minst 14 alkoholbutiker i den irakiska huvudstaden attackerats med brandbomber. Bara under måndagen skedde tre parallella attacker i olika stadsdelar.

En nedbränd alkoholbutik i Iraks huvudstad Bagdad 2011. Nu ökar attackerna.

En nedbränd alkoholbutik i Iraks huvudstad Bagdad 2011. Nu ökar attackerna.

Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Religion och tro2020-12-16 10:00

Vem eller vilka som ligger bakom dåden är okänt. Butiksägare fruktar att det rör sig om hårdföra islamister som ogillar alkoholkonsumtion, medan vissa misstänker rivaliserande grupperingar som försöker ta kontroll över den lukrativa irakiska alkoholförsäljningen.

De flesta butiker som säljer alkohol i Bagdad drivs av kristna eller yazidier, minoriteter som i decennier har lyckats få de tillstånd som krävs för alkoholförsäljning i det generellt konservativa Irak.

– De här grupperna vill att de sista kristna i Irak lämnar landet. De riktar in sig på oss, säger den kristne alkoholbutiksägaren Andre, vars affär attackerades nyligen av två människor på en motorcykel, till nyhetsbyrån AFP.

– Vi är det enda som finns kvar av en liberal livsstil, säger en annan butiksägare som inte vill uppge sitt namn.

Islamistiska grupperingar i Irak menar att alkoholförsäljning kränker religiösa påbud och är syndigt. Även andra branscher har drabbats av våldsamma dåd. Bland annat har gruppen Rubu Allah tagit på sig en attack mot en massagesalong i huvudstaden, där de anställda kvinnorna angreps fysiskt av gärningsmännen. En annan islamistisk grupp har sagt sig ligga bakom ett bombdåd mot en nattklubb.

– Jag lever i ständig skräck, säger butiksägaren Saad Mohammad, som driver en mataffär i närheten av flera alkoholbutiker.

– Jag tänker hela tiden att det kommer att ske en explosion som ödelägger allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!