Under lördagens så kallade konsistorium i Peterskyrkan klev nya kardinaler fram och knäböjde framför påven, som placerade de fyrkantiga och röda kardinalsmössorna på deras huvuden.
Han varnade dem också för att rollen skulle kunna stiga dem åt huvudena och uppmanade dem till att fortsättningsvis stå "folket nära".
I vanliga fall närvarar samtliga kardinaler vid ett konsistorium när nya medlemmar ska ta plats i deras kollegium, men med anledning av pandemin var det denna gång bara omkring 40 stycken. Två av de nya kardinalerna – en från Filippinerna och en från Brunei – kunde inte komma på grund av reserestriktioner.
Markerade mot Trump
Wilton Gregory, som är ärkebiskop i USA:s huvudstad Washingtons stift, rönte stor uppmärksamhet tidigare i år när han gick i polemik med USA:s president Donald Trump.
Trump valde att under brinnande valrörelse besöka en katolsk kyrka i Washington. Han beordrade polis och militär att använda tårgas och gummikulor mot demonstranter som samlats, så att han ostört skulle kunna fotograferas framför kyrkan med en bibel i handen.
Gregory tyckte att det var chockerande och oförståeligt att en katolsk kyrka kunde låta sig bli "så gravt utnyttjad och manipulerad" i sådana syften. Han mötte dock stort motstånd bland konservativa katoliker i USA, som tog presidentens parti.
Den nye kardinalen sade i en intervju med Reuters tidigare i veckan att han hoppas kunna hitta gemensamma utgångspunkter med den tillträdande presidenten Joe Biden, som är katolik. De två väntas dock inte nå någon samsyn i den känsliga abortfrågan.
Reformriktning
Allt som allt har 83-årige påve Franciskus utsett 95 nya kardinaler. Bland dem som kommer att få vara med och välja hans efterträdare i framtiden tycks det finnas en majoritet som kan vilja fortsätta på Franciskus inslagna och relativt reformvänliga spår.
Bland de nya finns, utöver Wilton Gregory, den rwandiske ärkebiskopen Antoine Kambanda som förlorade nästan hela sin familj i folkmordet 1994 och ärkebiskopen i Chiles huvudstad Santiago, Celestino Aós Braco. Den katolska kyrkan har varit i blåsväder i Chile den senaste tiden till följd av avslöjanden om sexuella övergrepp som mörkats.