Aung San Suu Kyi uppges vara oskadd efter det att hon fördes bort i en gryningsräd i måndags morse, men hennes parti oroas över hennes välbefinnande. Det kräver att hon släpps fri omedelbart och att militären erkänner hennes seger i valet i november.
"Vi ser detta som en fläck på statens och Tatmadaws (militärens namn) historia", skriver partiet Nationella förbundet för demokrati (NLD) på Facebook.
Grannar säger sig ha sett fredspristagare gå omkring i sitt residens i huvudstaden Naypyidaw, som står under strikt bevakning. Partiets parlamentariker hålls instängda i en förläggning i samma stad – det formella maktcentrumet i Myanmar.
Olydiga läkare
Från landets största stad Rangoon kommer rapporter om högljudda, men stillsamma, missnöjesyttringar. Människor uppges banka i kastruller och tuta i bilar. En av landets största aktivistgrupper har manat till motstånd och vid fler än 20 sjukhus har läkare tagit initiativ till civil olydnad.
– Vi kan inte godta diktatorer och en regering som inte är folkvald, säger Myo Thet Oo, läkare i staden Lashio, till Reuters.
Flera av landets väpnade rebellgrupper fördömer också kuppen och tonar ned möjligheterna för framtida fredssamtal.
Juntan varnar att spridning av "rykten" som kan orsaka oreda kommer att beivras. Myndigheterna uppmanar allmänheten att följa direktiven från högsta ort.
Överbefälhavaren tillika juntaledaren Min Aung Hlaing säger att militären inte hade något annat val än att ingripa. Från militärt håll har det påståtts att valet i november inte gick rätt till och därför borde ha ogiltigförklarats.
– Trots Tatmadaws upprepade uppmaningar gjordes detta oundvikliga vägval för landet. Tills dess nästa regering har bildats, efter det kommande valet, behöver vi styra landet, säger han i ett uttalande som förs fram av militärens eget medieorgan, enligt internationella nyhetsbyråer.
Säkerhetsrådet ses
I valet vann NLD en jordskredsseger. Många myanmarier i konfliktdrabbade områden gavs inte möjlighet att rösta, men detta bedöms inte ha gjort någon större skillnad för resultatet. Juntan utlovar ett helt nytt val om ett år.
Den oblodiga militärkuppen ägde rum i skydd av mörker, tidigt på måndagsmorgonen. Soldater förde bort civila politiker i gryningsräder, stängde in- och utfarterna till Naypyidaw och positionerade sig på storstädernas gator. Telefoni, internettillgång och tv-sändningar stoppades.
Dagen efter kuppen rapporteras människor kunna kommunicera mer fritt igen och i Naypyidaw och Rangoon sjuder samhällslivet vidare. Gator är relativt tysta och folktomma, men det har de också varit under pandemin. Längs med gatorna står soldater och kravallpoliser och håller koll.
Under tisdagseftermiddagen, svensk tid, sammanträder FN:s säkerhetsråd via länk för att diskutera händelseutvecklingen i Myanmar. USA och EU fördömer maktövertagandet och har hotat med sanktioner, medan Kina har avstått från att peka finger.
Svenskt stöd fortsätter
Sveriges ekonomiska bistånd till Myanmar kommer att fortsätta betalas ut för att stärka civilsamhället, enligt Isabella Lövin (MP) som har tillförordnat biståndsansvar i regeringen.
Under landets små kliv mot att bli en demokrati har mycket svenskt stöd riktats mot civila aktörer. Genom ett FN-program betalas pengar ut för att stärka statsförvaltningen och landets institutioner.
– Vi ser förstås med stor oro på händelserna i Myanmar. Just nu är det väldigt många människorättsaktivister och andra i civilsamhället som är väldigt rädda. Sveriges bistånd är till den största delen ett bistånd som går till att stödja den demokratiska utvecklingen och civilsamhället och det är inte tid att backa från det stödet nu, säger Lövin till TT.
Framför allt kommer regeringen, enligt EU:s linje, kräva att militärjuntan accepterar valresultatet och släpper alla politiska fångar, enligt ministern.
– Är det så att en situation som är helt oacceptabel fortsätter kommer vi behöva se också rent praktiskt hur vi kan kanalisera stödet.