Mäktiga munkar kritiserar Myanmars militär

Den mest inflytelserika sammanslutningen för buddistiska munkar i Myanmar uppmanar landets militärjunta att upphöra med våldet mot demonstranter, rapporterar myanmariska medier.

Buddistmunkar protesterar i Myanmars största stad Rangoon. Bilden är från den 8 februari.

Buddistmunkar protesterar i Myanmars största stad Rangoon. Bilden är från den 8 februari.

Foto: AP/TT

Religion och tro2021-03-17 12:41

I sitt mest kraftfulla uttalande hittills efter militärkuppen den 1 februari uppges Mahana, som normalt sett har nära band till regeringen, även meddela att dess medlemmar planerar att frysa sin verksamhet.

Landets munkar har en lång tradition av aktivism och stod i frontlinjen under protesterna 2007 mot det dåvarande juntastyret.

Enligt den Thailandsbaserade människorättsgruppen AAPP har över 180 människor dödats då säkerhetsstyrkorna besvarat de pågående protesterna mot militärkuppen med allt mer brutala medel. Juntans agerande har fördömts av en rad länder.

Påve Franciskus vädjar om ett slut på blodspillan, och uttrycker sin solidaritet med demonstranterna i symboliska ordalag.

– Även jag går ner på knä på Myanmars gator och säger "stoppa våldet", säger påven vid sitt veckovisa framträdande i Vatikanen på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!