PĂ„ven hyllad av judisk organisation

Judiska vÀrldskongressen (WJC) hyllade pÄ söndagen pÄve Franciskus efter dennes möte dagen innan med förintelseöverlevaren Edith Bruck.

PÄve Franciskus trÀffade i lördags förintelseöverlevaren Edith Bruck. Mötet hyllas av Judiska vÀrldskongressen.

PÄve Franciskus trÀffade i lördags förintelseöverlevaren Edith Bruck. Mötet hyllas av Judiska vÀrldskongressen.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Religion och tro2021-02-21 20:57

De bÄda samtalade runt en timme om spörsmÄl som, enligt Vatikanen, betonade vÀrdet av att minnas och de Àldstas roll i att vÄrda och efterlÀmna hÄgkomster till de yngsta.

"I en tid nÀr neonazism, antisemitism och andra trÄngsyntheter ÄteruppstÄr pÄ mÄnga platser i vÀrlden, tjÀnar pÄve Franciskus som förebild med sin moraliska integritet och medvetenhet om historien för andra religiösa, politiska och samhÀlleliga ledare", sade WJC-ordföranden Ronald Lauder i ett uttalande.

Den ungerskfödda poeten Edith Bruck, 88 Är, har bott i Rom i mÄnga Är och Àr italiensk medborgare. Hon har Àgnat stor del av sitt liv Ät att berÀtta om grymheterna under Förintelsen. Omkring sex miljoner judar mördades, nÀstan hÀlften i nazisternas förintelse- och koncentrationslÀger, samt hundratusentals andra mÀnniskor.

Edith Bruck satt i lÀgret Bergen-Belsen. Hon minns de sista orden frÄn tvÄ medfÄngar:

– BerĂ€tta historien. De kommer inte att tro dig, men om du överlever, berĂ€tta vĂ„r historia, berĂ€tta den för oss ocksĂ„.

Katolska kyrkans roll under Förintelsen har varit ifrĂ„gasatt i Ă„rtionden. PĂ„ve Pius XII (pĂ„ posten 1939–1958) fick kritik för att han aldrig tydligt uttryckte sin mening om Vatikanens insatser vid nazisternas folkmord pĂ„ judar, romer, oliktĂ€nkande och andra grupper före och under andra vĂ€rldskriget.

Förra Ă„ret öppnade Vatikanen upp arkiven om pĂ„ve Pius XII för historiker.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!