Schumer i senaten: USA:s demokrati förgiftas

Medan USA:s tillträdande president Joe Biden får välsignelser från högsta ort, vägrar den sittande presidenten Donald Trump att erkänna att hans rival vann presidentvalet. En upprörd minoritetsledare i senaten anklagar nu republikanerna för att så split och sprida konspirationsteorier.

Påve Franciskus under ett tal i den amerikanska kongressen 2015. Till vänster i bild bakom påven sitter Joe Biden, som då var vicepresident i USA. Till höger representanthusets dåvarande ledare, republikanen John Boehner. Arkivbild.

Påve Franciskus under ett tal i den amerikanska kongressen 2015. Till vänster i bild bakom påven sitter Joe Biden, som då var vicepresident i USA. Till höger representanthusets dåvarande ledare, republikanen John Boehner. Arkivbild.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Religion och tro2020-11-12 20:15

– I stället för att verka för att föra landet samman igen så att vi tillsammans kan bekämpa vår gemensamma fiende covid-19, ägnar sig republikanerna åt att sprida konspirationsteorier, förneka verkligheten och förgifta kärnan i vår demokrati, dundrar Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, på en pressträff.

Flertalet republikaner i kongressen, inklusive senatens majoritetsledare Mitch McConnell, har stått på Trumps sida och bejakat hans vägran att godta valresultatet. De står också bakom de många rättsliga processer som Trumpkampanjen dragit igång för att få valresultatet underkänt.

"Rädda för Trump"

– Republikanerna i kongressen sår avsiktligt tvivel över valet av ett enda skäl, de är rädda för Donald Trump, fortsätter Schumer.

Dödläget har bland annat lett till att Biden inte har fått tillgång till de dagliga uppdateringar om nationens säkerhetsläge, något som normalt den tillträdande presidenten får.

Några bevis för att det skulle ha förekommit valfusk i presidentvalet den 3 november har inte presenterats.

Och medan Trump vägrar ge sig, flödar gratulationerna in till Joe Biden från ledare världen över.

På torsdagen sällade sig påve Franciskus till lyckönskarna.

Enligt den tillträdande presidentens stab talade påven och Joe Biden med varandra i telefon på torsdagen.

Katolsk president

"Den tillträdande presidenten tackade hans helighet för välsignelser och gratulationer, och han uttryckte uppskattning för hans helighets ledarskap i frågor som rör fred och försoning, och den mänskliga gemenskapen runt om i världen", står det i en utskrift av samtalet som övergångsstaben offentliggjort.

Biden kommer att bli den andre katolske presidenten i USA:s historia när han tillträder. Den förste var John F Kennedy, som tillträdde 1961.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!